Muskova SpaceX nabízí aerolinkám do letadel vysokorychlostní internet Starlink

Družice StarLink s polární září v pozadí

Družice StarLink s polární září v pozadí Zdroj: SatTrackCam Leiden

Elon Musk oznámil na Twitteru, že SpaceX vyjednává s aerolinkami o Starlinku.
SpaceX, vesmírná společnost Elona Muska
Elon Musk oznámil na Twitteru, že SpaceX vyjednává s aerolinkami o Starlinku.
Starlink je projekt, který si klade za cíl vybudovat internetovou síť s tisíci satelity poskytující vysokorychlostní internet. spotřebitelům kdekoli na planetě.
Družice systému StarLink
7
Fotogalerie

Vesmírná společnost SpaceX začala jednat s aerolinkami o využití satelitního internetu Starlink v jejich letadlech. Ve čtvrtek to na Twitteru oznámil majitel společnosti Elon Musk. Pro zákazníky by to mohlo znamenat internetové připojení o rychlosti 500 megabitů za sekundu v jakékoli letové hladině a kdekoli na Zemi.

Starlink je projekt, který si klade za cíl vybudovat propojenou internetovou síť s tisíci satelity, které budou poskytovat vysokorychlostní internet spotřebitelům kdekoli na planetě. SpaceX již dříve uvedla, že vyvinula letecký produkt a jedná s řadou leteckých společností o poskytnutí internetového připojení Starlink do letadel. Informuje o tom zpravodajský web CNBC.

„Prosím, dejte vědět, pokud takovou službu ve svém letadle chcete,“ napsal Musk ve tweetu a dodal, že Starlink by zákazníkům mohl nabídnout vysokorychlostní internet, konkrétně o rychlosti připojení 500 megabitů za sekundu.

Letecké společnosti již spolupracují s některými poskytovateli satelitního širokopásmového připojení. Například společnost Viasat, která provozuje satelitní a kabelové televizní kanály, nebo největší komerční satelitní operátor na světě Intelsat se na připojení podílejí u leteckých společností, jako jsou Delta, JetBlue, American Airlines a United Airlines. Zatímco však stávající služby používají satelity na vzdálených oběžných drahách, satelity Starlink obíhají blíže k Zemi a mohly by tak zvýšit rychlost připojení za letu.

Společnosti SpaceX do dnešního dne vypustila 1740 satelitů Starlinku. Tato síť má více než sto tisíc uživatelů ve čtrnácti zemích, kteří se účastní veřejného testování, přičemž služba stojí 99 dolarů měsíčně. 

Starlink už vstoupil do Česka. Firma už přijímá předobjednávky v korunách i přesto, že dostupnost služby předpokládá až v roce 2022. Běžný měsíční poplatek by měl činit 2579 korun. 

To je bezesporu vyšší částka, než jakou čeští operátoři obvykle požadují za svůj nejrychlejší internet. Například O2 nabízí připojení 1000 megabitů za sekundu za zhruba 700 korun měsíčně a T-Mobile totéž za 600 korun.

Video placeholde
Starship SN15 Flight Test Recap • Živě.cz

Viceprezident společnosti SpaceX Jonathan Hofeller zdůraznil, že Starlink poskytuje globální síť, takže letecké společnosti, které by Starlink využívaly, mají jisté připojení všude po světě.

Starlink vlastní společnost SpaceX. Na nízké oběžné dráze Země rozmisťuje soustavu satelitů, která zajišťuje vysokorychlostní internet pro lidi v odlehlých oblastech. Už nyní nabízí zkušební služby v desítce zemí.