Elon Musk chce do Starlinku investovat až 30 miliard dolarů

Podle Elona Muska by Starlink mohl pomoci zaplnit mezery v mobilních sítích páté generace a optických sítích.

Podle Elona Muska by Starlink mohl pomoci zaplnit mezery v mobilních sítích páté generace a optických sítích. Zdroj: profimedia

Družice Starlink. Celkem jich je na oběžné dráze už 1500.
Družice Starlink s polární září v pozadí.
3
Fotogalerie

Celkové investice do satelitní společnosti Starlink by se měly pohybovat v rozmezí 20 miliard až 30 miliard dolarů (428,7 miliardy až 643 miliard korun). Uvedl to při svém dnešním vystoupení prostřednictvím videohovoru na veletrhu mobilní komunikace Mobile World Congress miliardář a podnikatel Elon Musk s tím, že jeho firma rychle roste. Starlink chce prostřednictvím sítě satelitů poskytovat vysokorychlostní internet a spadá pod Muskovu vesmírnou společnost SpaceX.

Počáteční investiční náklady, než se podaří firmě dosáhnout výrazně pozitivního cash flow, mají podle Muska činit pět až deset miliard dolarů. Starlink na nízké oběžné Země rozmísťuje soustavu satelitů, které nabídnou vysokorychlostní internet pro lidi žijící v odlehlých oblastech. Už nyní nabízí zkušební služby a tvrdí, že letos chce mít pokrytý téměř celý obydlený svět.

Musk uvedl, že v současnosti má Starlink na oběžné dráze více než 1500 satelitů a působí ve zhruba desítce zemí. Další přibývají každý měsíc a v příštím roce by podle Muska měl počet zákazníků dosáhnout půl milionu. Nyní jich je 69 tisíc.

Skeptici pochybují, že se satelitní internet může stát životaschopným podnikatelským modelem, protože jeho hlavním cílovým trhem jsou lidé žijící v odlehlých oblastech, kterých je příliš málo na to, aby mohli uhradit obrovské počáteční investiční náklady, uvedla agentura Reuteres.

Musk se však proti této myšlence ohradil. Podle něj by Starlink mohl pomoci zaplnit mezery v mobilních sítích páté generace a optických sítích. "Existuje potřeba spojení v místech, která ho nyní nemají," prohlásil.