Natland a start-up Aiolite vytvářejí medicínskou skupinu. Zapojili se do testování na covid

Anygence kromě provozu testovacích center dodává do firem samoodběrové sady testů na covid a online aplikaci.

Anygence kromě provozu testovacích center dodává do firem samoodběrové sady testů na covid a online aplikaci. Zdroj: Anygence

Testovací místo na covid společnosti Anygence v Revoluční ulici v Praze 1.
Zakladatel Natlandu Tomáš Raška vytváří se start-upem Aiolite skupinu Inferity zaměřenou na medicínskou diagnostiku.
Anygence provozuje velkokapacitní testovací centra na covid v Praze, Brně a Ostravě. 
4
Fotogalerie

Společnost Anygence ze skupiny Natland spojila síly se start-upem Aiolite zaměřeným na zpracování zdravotnických dat. Společně vytvořili medicínskou skupinu Inferity orientovanou na pokročilé diagnostické technologie s využitím umělé inteligence. Jedním z byznysu koncernu jsou testovací místa na covid.  

Natland bude mít v Inferity 20procentní podíl. Majoritu budou kontrolovat zakladatelé Aiolite Karel Pánek a Jakub Schůrek. Anygence provozuje velkokapacitní testovací centra na covid v Praze, Brně a Ostravě. 

„Spojení konceptů Aiolite a Anygence nám umožňuje rozšířit kapacity v oblasti obsloužených zákazníků z 10 tisíc na 100 tisíc za týden. To je významný skokový růst, který by bez záštity skupiny Natland nebyl možný v tak krátkém čase,“ uvedl Schůrek. 

„Růst chceme organicky, ale případně i akvizičně, pokud se, zejména produktově, objeví smysluplná příležitost,“ řekl většinový akcionář Natland Tomáš Raška. Finanční podmínky transakce mezi Anygence a Aiolite žádná ze stran nekomentovala. 

Anygence kromě provozu testovacích center dodává do firem samoodběrové sady testů na covid a online aplikaci. Ta zaměstnavatelům usnadňuje evidenci a prokazování průběhu a výsledku testování. Součástí dodávaných sad jsou antigenní testy pro rychlé testování a certifikované RT-PCR testy ze slin. Metoda pochází od české společnosti Diana Biotechnologies. Citlivost má být srovnatelná s běžným PCR testem. 

„V pilotním provozu jsme ověřili citlivost testů. Výsledky jsou stejně spolehlivé, a dokonce umíme rozeznat i jednotlivé mutace viru SARS-CoV-2,“ sdělil Kamil Řáda, ředitel Laboratorně diagnostického centra Prevedig, v jehož laboratořích se odebrané vzorky vyhodnocují.   

Společnost Aiolite vznikla odštěpením od biotechnologické firmy Aiomica. V jejím vedení byl právě Schůrek a Pánek. Firmu Aiomica na konci minulého roku koupila společnost Bioteam.

Pro Natland znamená rozjezd Anygence a spojení s Aiolite poprvé vstup do zdravotnictví. Doménou skupiny jsou firmy ve finančních problémech. Do skupiny Natlandu se přes insolvenci dostal například e-shop s oblečením Zoot. Hodnota majetkových účastí Natlandu je kolem sedmi miliard korun.