Nokia vymění šéfa. Firma vyrábí dráž než konkurence

Šéf společnosti Nokia Rajeev Suri končí

Šéf společnosti Nokia Rajeev Suri končí Zdroj: Reuters

Nastupující šéf Nokie Pekka Lundmark
Sídlo společnosti Nokia ve finském Espoo
Nokia, ilustrační foto
4
Fotogalerie

Šéf společnosti Nokia Rajeev Suri na konci srpna odstoupí z funkce. Nahradí ho Pekka Lundmark, který teď řídí energetickou skupinu Fortum a už dříve pro Nokii pracoval, oznámil finský podnik. Suri, který ve firmě působí 25 let, nedokázal Nokii prosadit v konkurenci firem budujících mobilní sítě 5G, napsala agentura Bloomberg.

Nokia v 5G zaostává za švédským Ericssonem a čínským technologickým gigantem Huawei Technologies. Finská společnost se potýká s problémy při vývoji vlastních čipových sad, a byla tím pádem nucena kupovat dražší alternativy. To vedlo k vyšším nákladům a nižším ziskům.

Loni v říjnu Nokia rozladila investory, když pozastavila výplatu dividend a zhoršila výhled. Za jediný den její akcie spadly o 23 procent. Za posledních 12 měsíců společnost ztratila zhruba třetinu své tržní hodnoty.

Minulý týden nicméně akcie Nokie zpevnily po zprávě Bloombergu, že firma zvažuje prodej části aktiv a přemýšlí o fúzích. Zdroj agentury Reuters ale uvedl, že se zpráva nezakládá na pravdě. Nokia se k věci nevyjádřila.

Lundmark vede Fortum od roku 2015. V letech 1990 až 2000 zastával vysoké manažerské posty v Nokii. Působil například ve vedení strategie a obchodního rozvoje v divizi Nokia Networks.

Než nastoupil do energetické společnosti Fortum, pracoval Lundmark deset let pro finského výrobce jeřábů Konecranes. V čele Fortumu zahájil proces převzetí kontroly nad německým rivalem Uniper.