5G sítě zatím nemají uplatnění. Tlačí je zlobbovaní politici, míní Malý

Sítě páté generace ještě nemají smysl. Tlačí je pouze dodavatelé telekomunikačních technologií a zlobbovaní politici, tvrdí bývalý člen rady ČTÚ a exnáměstek ministra průmyslu a obchodu Ondřej Malý. „V současné době neexistuje žádná aplikace pro 5G sítě, která by sítě 5G potřebovala a měla naději na nějaké masové rozšíření,“ říká.

„Je přirozené, že s technickým pokrokem přicházejí potřeby, které dokáže splnit jen síť, která je sama tím pokrokem definovaná,“ říká k nástupu 5G sítí Malý.

Tím, kdo nejvíce tlačí na zavádění 5G sítí, jsou podle Malého dodavatelé telekomunikačních technologií. „Do vývoje a výzkumu technologií nainvestovali spoustu peněz a teď potřebují, aby operátoři ta zařízení nakupovali. Jde o firmy jako Nokia, Ericsson nebo Huawei,“ popisuje situaci Malý.

Druhými, kdo za 5G sítě lobbuje, jsou podle Malého politici, kteří jsou ale sami zlobbovaní. „Udělali si z 5G sítí všespásné řešení, které vyřeší div ne světový hladomor a nastolí mír,“ říká Malý. „Politici byli ovlivněni lobbisty operátorů, kteří chtěli 5G využít k tomu, aby získali daleko víc spektra na úkor jiných hráčů, v USA třeba na úkor satelitních operátorů, v Evropě na úkor televizního vysílání,“ míní.

Další rozhovory pořadu Štrunc! najdete zde.