OBRAZEM: Telefony minulosti. Nokia 3310 slaví dvacetiny

Nokia 3310

Nokia 3310 Zdroj: Shutterstock

Motorola MPx200
Siemens CX65
Sony Ericsson K700
Sony Ericsson T630
Nokia 6230
14
Fotogalerie

Klasické tlačítkové telefony jsou tu stále s námi. Dál se prodávají některé modely nové, jejich vyznavači dál drží při životě ty staré, což dokazují statistiky prodejů náhradních baterií. Nejznámější legenda mezi všemi "retro" kousky je Nokia 3310. Tento model byl poprvé uveden na trh 1. září 2000. V galerii pak najdete další modely té doby. 

Dnes je mobilní telefon, respektive smart phone, v podstatě nutností pro moderní život. Ještě než přišla Nokia se svými prvními modely, které se rozšířily kolem přelomu milénia, bylo mobilní telefonování mnohem komplikovanější. 

První analogová mobilní síť byla v tehdejším Československu spuštěna sice v roce 1991, několikakilogramový telefon ale stál vyšší desítky tisíc korun. Minuta hovoru pak stála desítky korun a běžné bylo platit i za hovory příchozí. To následně trvalo nějaký čas, aby se trh vydal cestou předplacených tarifů a služeb. 

Digitální síť GSM byla pak v Česku spuštěna v roce 1996. Mnoho dalších historických vývojových prvků si lze dnes jen ztěží představit. Telefonní čísla bylo možné ukládat jen na SIM karty, navíc šlo o omezený počet záznamů. V roce 1996 se pak také na trhu objevil první vyklápěcí telefon. Později se měnily antény tak, že už nebylo nutné je vždy při komunikaci vysouvat. V roce 1998 pak přišla možnost posílat textové zprávy a brzy na to i internet ve formě WAP. Do toho přichází ona slavná Nokia 3310 a vývoj pokračuje postupně dál. 

Ještě k Nokii 3310 - proč byla a je tak obdivovaná? Byla prvním výrazně barevným strojem na trhu, nabízela výměnné kryty, byla odolná proti nárazům a poškozením. Její baterie měla velmi solidní výdrž. A samozřejmě se na ní dál hrát Snake, neboli had.