Oracle odškodné od Googlu kvůli porušení patentů zatím nedostane

Motorola - Android

Motorola - Android

Soud odmítl požadavek softwarové firmy Oracle na několikamiliardové odškodné od internetové společnosti Google za údajné porušení patentů souvisejících s programovacím jazykem Java. Oracle ale podle soudu může přijít s novým návrhem. Google měl podle Oraclu Javu bez licence využít v operačním systému Android určeném pro chytré mobilní telefony.

Oracle v zamítnutém návrhu odhadl vzniklé škody na 1,4 až 6,1 miliardy dolarů (24 až 103 miliard korun). Oracle v žalobě tvrdí, že Google ve své platformě pro chytré telefony Android porušil patenty na jazyk Java. Ten Oracle získal díky akvizici firmy Sun Microsystems z ledna 2010.

Google již dříve uvedl, že žalobu považuje za „neseriózní a zaměřenou na výsledek“ a požádal soud, aby stížnost Oraclu ignoroval. Požadovanou výši odškodnění pak označil za „číslo, které bere dech a je neúměrné jakémukoli smysluplnému odhadu hodnoty příslušného duševního vlastnictví“.

Patentových sporů přibývá

Případ je součástí širších sporů mezi výrobci telefonů a softwarovými firmami, které vlastní patenty používané v chytrých telefonech a tabletech. Spory mezi sebou vedou i jednotliví výrobci mobilních zařízení - například Nokia s Applem. Apple pak žaluje Samsung kvůli údajnému kopírování iPhonů a iPadů.

Operační systém Android byl už v minulosti vystaven řadě žalob, Microsoft například požaduje po výrobcích mobilních telefonů se systémem Googlu, aby mu odváděli licenční poplatky za každý prodaný kus. Zatím na to přistoupil pouze čínský HTC.

Částku přesahující miliardu dolarů doposud nikdo jako odškodné v technologické oblasti nemusel zaplatit. Sodní verdikty již sice rozhodly o pokutách dosahujících až 1,67 miliardy dolarů, odvolání provinilců však byla zatím vždy úspěšná a hrazené částy výrazně sníženy.