První iPhone se po patnácti letech existence vydražil za téměř 40 tisíc dolarů

První generace iphonu.

První generace iphonu. Zdroj: Profimedia.cz

Generace iPhonů
2
Fotogalerie

Před patnácti lety stál 600 dolarů (zhruba 15 tisíc korun), dnes se prodal za téměř 40 tisíc dolarů (zhruba jeden milion korun). Řeč je o prvním iPhonu, který zakladatel firmy Apple Steve Jobs představil v lednu 2007 a změnil tak trh s mobilními telefony od základů. 

Originálně zabalený a zcela nepoužitý osmi gigabitový iPhone se prodal v aukci (LCG Auctions) přesně za 39 339 dolarů. Počáteční nabídka činila 2 500 dolarů.  „Sběratelé a investoři by těžko hledali lepší kousek do sbírky,“ stálo v popisu položky. „Jeho relevance a vzácnost z něj činí žhavý sběratelský kousek.“

„Očekávali jsme, že nabídky budou vysoké, a nezklamalo nás to. Hrstka zapálených sběratelů vyhnala cenu z 10 tisíc dolarů v neděli odpoledne na rekordní částku v neděli večer,“ uvedl zakladatel LCG Auctions Mark Montero podle CNBC v prohlášení. Aukce podle zakladatele byla jednou z nejaktivnějších v historii. 

Podívejte se, jak Steve Jobs představoval první iPhone:

Video placeholde
Steve Jobs Introducing The iPhone At MacWorld 2007 • MobilMania.cz

Telefon, který se vydražil o víkendu, byl inzerován jako ve výjimečném stavu bez nálepek z aftermarketu na krabici. Podle Businessinsider.com byl iPhone uveden do aukce už 30. září. Odhaduje se, že zakladateli aukce vynese zhruba 30 tisíc dolarů, nebo více. 

První generace iPhonu přišla s 3,5 palcovým displejem, 2 megapixelovým fotoaparátem a webovým prohlížečem Safari. Nejdříve byl k dispozici pouze s čtyř gigabitovou nebo osmi gigabitovou pamětí, později i 16 gigabitovou.

Nejprodávanější produkt Applu od té doby ušel dlouhou cestu. Nejnovější iPhone, iPhone 14, má 6,1 palcový displej, 12 megapixelový fotoaparát a až 512 gigabitové úložiště. Prodává se za 799 dolarů, tedy zhruba 26 500 korun.