Samsung v Nizozemsku zákaz prodejů Applu neprosadil

tablety, Apple, Samsung

tablety, Apple, Samsung Zdroj: profimedia.cz

Jihokorejský výrobce elektroniky Samsung Electronics Co. neuspěl u nizozemského soudu s návrhem zakázat v Nizozemsku prodej přístrojů iPhone a iPad americké firmy Apple kvůli porušování patentu na technologii vysokorychlostního připojení 3G. Soud však rozhodl, že Samsung může požadovat odškodné v případě, že přístroje mají čipy od Intelu. Samsung tak získal ve vzájemné potyčce s Applem alespoň částečné vítězství.

Nizozemský soud rozhodl, že Samsung nemůže uplatňovat patentová práva na 3G vůči produktům Applu, které používají čipy od Qualcommu, protože Samsung má s firmou Qualcomm licenční dohodu. Právo na uplatnění patentů má ale u těch produktů, které používají čipy od Intelu, napsala agentura Reuters.

Samsung a Apple spolu vedou již delší dobu globální boj o patenty. Obě firmy se snaží ukořistit co největší podíl na trhu s chytrými telefony a tablety. Boj začal Apple loni v dubnu v USA, kdy obvinil Samsung, že jeho tablety a chytré telefony kopírují iPhony a iPady od Applu.

Od té doby se spor rozšířil do dalších zemí a firmy se navzájem obviňují z porušování patentů. Samsung je také dodavatelem procesorů pro iPady a iPhony a Apple patří mezi jeho největší zákazníky.