Síť 5G pro český CETIN postaví Ericsson. Údajně rizikový Huawei je ze hry

O rozhodnutí společnosti CETIN využít technologie Ericssonu informoval člen představenstva PPF Vladimír Mlynář.

O rozhodnutí společnosti CETIN využít technologie Ericssonu informoval člen představenstva PPF Vladimír Mlynář. Zdroj: Profimedia

Nové sídlo společnosti CETIN v Harfa Business Center
Provozovatel telekomunikačních sítí CETIN, jehož stoprocentním vlastníkem je skupina PPF, potaví mobilní síť 5G na technologii společnosti Ericsson. 
Za favorita byla dlouho považovaná čínská firma Huawei, jejíž technologie však Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost označil za rizikové.
Společnost Huawei, největší světový dodavatel komponent pro 5G, od loňského května čelí americkým sankcím.
5
Fotogalerie

Ve sledovaném tendru na dodávku mobilní sítě páté generace společnosti CETIN zvítězil švédský výrobce telekomunikačních zařízení Ericsson. Informoval o tom na Twitteru Vladimír Mlynář, člen představenstva PPF, která CETIN stoprocentně vlastní. 

„Rozhodli jsme, že v ČR bude CETIN sítě 5G stavět na Ericssonu,“ napsal Mlynář bez dalších podrobností na Twitteru. Informaci potvrdila mluvčí společnosti CETIN Klára Zavadilová, detaily výběrového řízení však nechtěla komentovat. „Můžeme potvrdit, že Ericsson je vítězem tendru. Jakmile dokončíme právní formality, zveřejníme další informace,“ řekla pro server Novinky Zavadilová.

Cveto Gašperut, šéf společnosti Ericsson pro Českou republiku, pouze uvedl, že je výsledkem tendru potěšen. „Až dokončíme formální smluvní záležitosti, budeme moci poskytnout podrobnější informace,“ sdělil na dotaz E15 Gašperut.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost ani Asociace provozovatelů mobilních sítí rozhodnutí společnosti CETIN nechtěly komentovat s tím, že je to svobodné rozhodnutí soukromé společnosti. Sdílnější zatím nebyl ani mobilní operátor O2, jejíž sítě CETIN provozuje.

Za favorita ve výběrovém řízení byla dlouho považovaná čínská firma Huawei, jejíž technologie však NÚKIB dříve označil za rizikové.

Kromě Ericssonu a Huaweie dodává technologie pro stavbu 5G sítí také finská Nokia. Huawei je však zatím nejspíš vůbec největším dodavatelem komponent pro 5G sítě na světě.

Od loňského května ovšem čísnká společnost čelí americkým sankcím kvůli obvinění z krádeží technologií a ze špionáže pro vládu v Pekingu. Ke stejnému kroku se přitom USA snaží přimět své spojence. Dilema, zda začlenit Huawei do výstavby národních sítí pro 5G sítí, tak kromě Spojených států řeší i většina evropských zemí.

Již v létě tak například oznámila zákaz používat technologie Huawei Velká Británie, k podobnému rozhodnutí zatím pravděpodobně směřuje i Francie. Česko zatím oficiální postoj ke společnosti Huawei nezaujalo.

Společnost CETIN je dodavatelem prakticky všech mobilních operátorů a poskytuje lokality i pro část integrovaného záchranného systému. Má k dispozici největší mobilní síť v republice zahrnující 6 445 vysílačů. Pro operátora O2, který rovněž spadá do skupiny PPF, také testuje 5G sítě v části Prahy a Kolína.

Dodavatele 5G sítí bude muset vybrat také T-Mobile a Vodafone, u nich se však výběr společnosti Huawei nepředpokládá. Narozdíl od O2 tito dva operátoři s Huawei dříve nepodepsali memorandum o spolupráci.