Světová jednička v PC slaví. Rekordní tržby Lenova vystřelila vzhůru práce z domova

Počítačový gigant Lenovo hlásí rekordní hospodářské výsledky.

Počítačový gigant Lenovo hlásí rekordní hospodářské výsledky. Zdroj: reuters

Čínské společnosti Lenovo Group, největšímu výrobci osobních počítačů na světě, stoupl ve fiskálním třetím čtvrtletí čistý zisk o 53 procent na rekordních 395 milionů dolarů, zhruba 8,5 miliardy korun. Rekordní byly i tržby díky vysoké poptávce od lidí pracujících za koronakrize z domova.

Výsledky překonaly odhady analytiků, kteří podle ankety agentury Refinitiv očekávali v průměru zisk na 293,7 milionu dolarů. Tržby za tři měsíce do konce prosince stouply o 22 procent na 17,25 miliardy dolarů. Růst byl podle prohlášení firmy silný ve všech segmentech a přispěly k němu strukturální změny v životním stylu a pracovních návycích od vzniku pandemie.

Vysoká poptávka po laptopech, televizorech a dalších spotřebičích přispěla k růstu tržeb také dalších společností včetně firem Samsung Electronics a Panasonic.

Celosvětové dodávky osobních počítačů v posledních třech měsících loňského roku stouply podle výzkumné společnosti Gartner o 10,7 procenta. Firma Lenovo posílila svoji vedoucí pozici na trhu s osobními počítači, její podíl činil 27,1 procenta. Druhá byla společnost HP s podílem 19,8 procenta a třetí Dell Technologies s podílem 16,6 procenta, napsala agentura Reuters.