Tažení Netflixu proti sdílení hesel se vyplatilo, počet nových předplatitelů překonal očekávání

Netflix

Netflix Zdroj: Pexels

Platformě Netflix v druhém čtvrtletí přibylo výrazně více předplatitelů, než se očekávalo. Společnost dnes uvedla, že od dubna do konce června získala 5,9 milionu nových abonentů, zatímco analytici předpovídali nárůst o 1,9 milionu uživatelů, píše agentura Reuters. Příjmy společnosti však mírně zaostaly za očekáváním.

Streamovací platforma v uplynulých měsících učinila několik kroků, které mohly vést k růstu počtu předplatitelů. Na konci loňského roku začala nabízet levnější předplatné s reklamou a v květnu zavedla opatření proti sdílení přístupových hesel mezi uživateli. To podle agentury AP využívalo až 100 milionů uživatelů, aby měli bezplatný přístup k obsahům nabízených na platformě. Podle nových pravidel musí mít nyní svůj účet, a předplatitel, který sdílí hesla, za to platí příplatek.

Příjmy společnosti ve druhém čtvrtletí meziročně mírně vzrostly na 8,2 miliardy dolarů (175 miliard korun), což je o zhruba 100 milionů méně, než očekávali analytici. Ve třetím čtvrtletí společnost očekává příjmy v hodnotě 8,5 miliardy dolarů (181 miliard korun), analytici pak ještě o 200 milionů více. Na konci června měl Netflix po celém světě 238 milionů předplatitelů.

Platforma ve druhém kvartálu také meziročně zvýšila svůj čistý zisk, který činil zhruba 1,5 miliardy dolarů (32 miliard korun).

Nad výsledky Netflixu a dalších filmových producentů v příštích čtvrtletí však panuje nejistota kvůli stávce herců a producentů v Hollywoodu. Ta by mohla výrazně omezit produkci nového obsahu a tudíž i přitažlivost těchto služeb pro stávající a nové abonenty.