Telefónica popírá zprávy o odchodu z Česka

Telefónica

Telefónica Zdroj: E15

Společnost Telefónica odmítla spekulace, že chce opustit český trh. Firma v současnosti nemá žádné plány na prodej aktivit v Česku, uvedl mluvčí Hany Farghali. Informaci o chystaném prodeji přinesl deník Financial Times Deutschland.

Podle deníku se Telefónica chystá stáhnout z českého trhu kvůli vysokému zadlužení a velké konkurenci. Podobné informace se objevily již na začátku letošního roku, kdy údajně mateřská firma neúspěšně vyjednávala o prodeji české a slovenské pobočky čínskému telekomu.

„Telefónica neplánuje omezení ani prodej svých aktivit v České republice. Naopak, společnost investuje v zemi miliardy korun ročně. Mezi chystané investice patří například nové datové centrum ve Středočeském kraji za stovky milionů korun nebo připravovaný inkubátor pro začínající firmy. Rozhodně se chceme zúčastnit i tendru na frekvence LTE,“ uvedl Farghali.

Záměr setrvat v regionu podle Farghaliho potvrdil počátkem listopadu i finanční ředitel skupiny Telefónica Angel Vila na konferenci v Barceloně, kde vyloučil prodej německé, mexické i české pobočky, stejně tak jako odprodej minoritního podílu v China Unicom.

Telefónica má vedle Česka a domácího Španělska v Evropě pobočky ve velké Británii, Německu a Irsku. Největší telekomunikační firma v Česku snížila od ledna do září výnosy o šest procent na 39 miliard korun. Zisk se i kvůli jednorázové účetní operaci propadl o 44 procent na 5,8 miliardy korun.