Skon Kellnera může PPF zkomplikovat obří projekty. Některé se zdrží, na další nemusí dojít

Nejbohatší Čech Petr Kellner tragicky zahynul v době, kdy jeho skupina PPF řeší obří dealy.
2
Fotogalerie

Tragický skon nejbohatšího Čecha a vládce PPF Petra Kellnera přichází v době, kdy skupina řeší řadu obřích transakcí. Jedná mimo jiné o spojení banky Air Bank a českého a slovenského Home Creditu s Moneta Money Bank.

PPF kromě toho uvažuje o uvedení společnosti Cetin, která provozuje telekomunikační infrastrukturu, na burzu. Vzhledem k nedávným transakcím by se hodnota Cetinu mohla podle agentury Bloomberg pohybovat nad 176 miliardami korun.

Na trhu se rovněž spekulovalo o vstupu internetové skupiny Mall Group na burzu. V ní má skupina PPF čtyřicetiprocentní podíl a týž podíl drží EC Investments miliardářů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče (spolumajitelé vydavatele deníku E15 – pozn. red.). Zbylou pětinu kontroluje Rockaway. Uvedení akcionáři uvažují podle informační platformy Mergermarket o primární veřejné nabídce Mall Group, která by podnik ocenila na 1,5 až dvě miliardy eur, tedy 39,5 až 52,7 miliardy korun.

Vzniklá nejistota může zmíněné obchody zkomplikovat. Ostatně už reakce investorů na pražské burze na informaci o Kellnerově úmrtí byla negativní. „Moneta po zahájení obchodování ztrácela až 4,3 procenta. Byla to reakce na tu zprávu,“ říká portfolio manažer společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler s tím, že kvůli nejistotě část investorů raději vyprodala akcie Monety.

Odpoledne akcie Monety ztrácely 2,9 procenta. Propadly se rovněž akcie telekomunikačního operátora O2 o téměř jedno procento.

V čele Bartoníček

PPF oznámila, že řízením skupiny bude po Kellnerovi pověřen jeden z akcionářů, Ladislav Bartoníček. Dodala, že PPF bude pod jeho vedením pokračovat v realizaci Kellnerových vizí a v započatých investičních projektech.

Ani ekonomové neočekávají zásadní dopady Kellnerovy smrti na podnikání PPF. „Rozběhlé věci jako Moneta by pokračovat měly, ostatní by se mohly oddálit,“ dodává Pfeiler. Podobně se vyjadřuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. „Transakce se mohou oddálit, ale nezastaví je to,“ uvádí.

Opačný názor má tuzemský bankéř, který si nepřál být jmenován. „Moneta padne jako první. Budou totiž muset přemýšlet, co s tím udělat,“ upozorňuje. Budou podle něho chybět právě Kellnerovy vize, jak sloučenou finanční entitu dál rozvíjet. Samotná skupina PPF na otázky deníku E15 nereagovala. 

Osobní vazby mohou chybět

Kromě zmíněných obřích transakcí se může Kellnerovo úmrtí dotknout zejména skupiny Home Credit. Její klíčový byznys se nachází v Číně, kde se podniká na základě osobních vazeb.

Vzhledem k loňským potížím Home Credit se další nejistota může projevit v postoji investorů a bank. „Nejistota může něco stát při financování,“ uvádí tuzemský finančník, který si nepřál být jmenován. Banky se nyní podle něho „nemusí hnát do rozhodování týkajícího se financování“.

Kellnerův majetek odhadl loni magazín E15 Premium na 233 miliard korun. V důsledku koronakrize se loni ztenčil o 57 miliard korun. Letos se díky zmíněným transakcím mohl výrazně vylepšit.

Šestapadesátiletý podnikatel a filantrop nepřežil sobotní nehodu vrtulníku v horách na Aljašce. Při leteckém neštěstí zemřelo pět lidí, jeden přežil.

Vrtulník s Kellnerem se zřítil v sobotu krátce před 19.00 místního času, což odpovídá neděli 05.00 středoevropského letního času, uvedla agentura AP s odvoláním na americký Federální úřad pro letectví.

Vrtulník se šestičlennou skupinou se zřítil v blízkosti ledovce Knik. Předpokládá se, že skupina se v horách věnovala heliskiingu, extrémnímu sportu, při němž jsou jezdci na lyžích nebo snowboardu vysazováni z vrtulníku do volného terénu. Kellner byl vášnivým snowboardistou a holdoval rovněž kitesurfingu, dalšímu adrenalinovému sportu spočívajícímu v jízdě po vodě na speciálním prkně za využití tažného draka. 

Příčina pádu vrtulníku Eurocopter AS350 B3 společnosti Soloy Helicopters z aljašského města Wasilla se vyšetřuje. Stroj tohoto typu byl mimochodem prvním vrtulníkem, který v roce 2005 jako první přistál na Mount Everestu, přesněji ve výšce 8850 metrů nad mořem.