The Gray Man: Netflix sází na drahý spektákl a vstupuje do nové éry

Film The Gray Man Netflix natáčel v ulicích Prahy.

Film The Gray Man Netflix natáčel v ulicích Prahy. Zdroj: Netflix

Ryan Gosling v akční scéně filmu The Gray Man v ulicích Prahy.
Ve filmu se také objevil herec Chris Evans, který je znám například jako představitel Kapitána Ameriky.
3
Fotogalerie

Nejdražší filmový titul z dílny Netflixu, The Gray Man, znamená změnu v základním fungování největší streamingové platformy světa. S filmem, ve kterém se v hlavních rolích představí Ryan Gosling a Chris Evans, se Netflix nezvykle pokusí prorazit také v kinech. Je to předzvěst nové éry streamovací platformy, která se chce odklonit od masové produkce ke kvalitnějším titulům v menším počtu. Film má být na Netflixu od pátku. 

Autory předpokládaného blockbusteru jsou bratři Joe a Anthony Russo, kteří natočili i několik snímků ze světa Marvelu. Záměr natočit film The Gray Man, jehož předlohou je bestseller Marka Greanyho, měla slavná bratrská dvojice před několika lety. Až nyní se však v kariéře dostala do stadia, kdy díky skvělému renomé získala na film finance umožňující točit snímek zcela podle vlastních představ. Mohou tak natáčet v ulicích Prahy, Vídně nebo Bombaje.

Původně to vypadalo, že by Gray Man měl vzniknout ve studiu společnosti Sony, které by do něj investovalo jen 70 milionů dolarů, zatímco Netflix do akčního bijáku napumpoval kolem 200 milionů dolarů. Stvořilo tak nejnákladnější film v historii streamovací platformy. V kontextu rozpočtu na tvorbu Netflixu je to však stále pouhá kapka v moři. Platforma jen loni vydala na tvorbu nových filmů a seriálů přes 17 miliard dolarů.

Podívejte se na trailer filmu The Gray Man, který se natáčel také v Praze.  

Video placeholde
Oficiální trailer The Gray Man • Netflix

Netflix chce i pomocí blockbusteru, který se už týden promítá ve 450 amerických kinech, započít novou strategii tvorby obsahu. Smělým plánem streamovací společnosti je, že Gray Man bude pouze začátkem velkolepé série, jako je kultovní James Bond, nebo dokonce úvodem do celého vesmíru, tedy něco podobného, s čím mají režiséři snímku zkušenost z natáčení pro Marvel. 

„Ambice jsou drahé. A riskantní,“ řekl listu The New York Times Joe Russo. „Pokud se snažíte vybudovat franšízu, proč byste ji startovali na streamovací službě?“ zpochybňuje záměry Netflixu Anthony Palomba, který se zábavním a mediálním průmyslem zabývá na Univerzitě ve Virginii. Po uvedení v kinech bude Gray Man na Netflixu s 220 miliony předplatitelů.

Nicméně už na marketingové kampani je vidět, že Netflix akční snímek pojal zcela odlišně než předešlé tituly. Uvedení předcházela celosvětová kampaň s billboardy od Las Vegas po Krakov s reklamami v televizích, zápasech NBA nebo na automobilových závodech Indianapolis 500. Netflix se zkrátka lehce odklonil od dosavadního způsobu distribuce, tedy od spoléhání na čistě doporučující algoritmus. Nově dává vědět i světu mimo platformu, že stvořil filmové dílo, které stojí za pozornost. 

„Když už Netflix utratí tolik peněz za tak slavné obsazení, chce se rovněž ujistit, že se lidé také dozvědí o vydání filmu. Nemůžete utratit 150 milionů za film, který nikdo neuvidí,“ píše na stránkách agentury Bloomberg novinář Luke Shaw, který se zaměřuje na filmový průmysl. Podle něj jsou rozsáhlé marketingové aktivity důležité také pro samotné herce i celý štáb, který se na filmu podílí. Všichni chtějí vidět, že společnost výslednému dílu věří a má její podporu. 

Není divu, že se Netflix zamýšlí nad dosavadní strategií. Jak se letos ukázalo, americká společnost není odolná vůči ekonomickým otřesům. Počítadlo nových uživatelů se už v prvním čtvrtletí zastavilo na čísle 221 milionů, a ve druhém kvartálu se dokonce o necelý milion snížilo. Co naplat, že ve skutečnosti filmy a seriály na streamovací platformě sleduje pravděpodobně mnohem víc lidí, když velká část z nich využívá účty kamarádů a rodinných příslušníků. 

Alespoň určitá změna byla nevyhnutelná, pokles hodnoty akcií od začátku o více než 60 procent byl dostatečným strašákem. Sázka na dražší tituly je tak jednou z částí mozaiky probíhajících změn, ať už jde o zavedení předplatného s reklamami, nebo vyšší výdaje na propagaci titulů z vlastní dílny. 

„Neškrtáme zmateně výdaje, ale redukujeme počet titulů. Snažíme se to více promýšlet,“ řekl pro New York Times Scott Stuber, který má v Netflixu na starosti filmovou tvorbu. Příkladem dražších, ale zato spektakulárnějších filmů má být pokračování filmu Extraction v hlavní roli s Chrise Hemsworthem nebo sci-fi akční titul The Electric State, ve kterém se objeví Millie Bobby Brown nebo Chris Pratt. Rozpočet má dosáhnout rovněž 200 milionů dolarů. 

Zda tento posun Netflixu vyjde, lze stěží odhadovat. První recenze amerických kritiků a novinářů filmu Gray Man rozhodně nejsou oslavné. Jak se filmu daří v kinech, ovšem není známo, Netflix se rozhodl návštěvnost nezveřejňovat. Zda bude dvousetmilionový film hitem, či propadákem, se veřejnost zřejmě dozví až podle toho, zda tvůrce v brzké době oznámí pokračování.