Bitcoinoví spekulanti vyhlížejí nový býčí trh a Microsoft spěchá s převzetím TikToku

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Zdražování zlata

Zlato začíná týden dalším zhodnocováním. Termínované kontrakty na jeho cenu zdražují o zhruba půlprocenta a jen pár dolarů je dělí od zdolání hranice dvou tisíc dolarů za unci. Investoři považují zlato za bezpečné útočiště v období nejistoty. Ta jen tak neskončí, míní odborníci.

Začal bitcoinu další růstový cyklus?

Kryptoměny mají za sebou divoký víkend. Cena nejrozšířenějšího bitcoinu vyšplhala až na 12 100 dolarů, aby se krátce poté okamžitě propadla na 10 700 dolarů. Aktuálně se jedna virtuální mince obchoduje o 500 dolarů výše. Ještě významnější vliv na směřování virtuálních měn ale může mít událost, ke které došlo z pátku na sobotu. Bitcoinu se poprvé od prosince 2017, kdy jeho cena zaznamenala rekordních 20 tisíc dolarů, podařilo uzavřít měsíc s cenovkou vyšší než 10 800 dolarů. To podle optimistů značí začátek nového býčího trhu.

Microsoft chce TikTok. Co nejdřív

Technologický gigant Microsoft potvrdil informace agentury Reuters, když ohlásil svůj zájem o převzetí aktivit čínské sociální sítě TikTok v USA, Kanadě, Austrálii a na Novém Zélandu.

Šéf Microsoftu Satya Nadella už mluvil s americkým prezidentem Donaldem Trumpa na téma podmínek, za kterých by vláda USA obchod schválila. Firma chce převzetí dotáhnout nejpozději 15 září.

HSBC prudce klesl zisk

Zisk největší evropské banky podle majetku - HSBC - v pololetí klesl o 65 procent na 4,32 miliardy dolarů. Propad byl vyšší, než se čekalo, protože koronavirová pandemie a její vliv na podnikání donutily banku zaměřenou převážně na Asii zvýšit rezervy na ztrátové úvěry.

Počet nakažených se blíží 20 milionům

Lidí, kteří se na světě již nakazili novým koronavirem, je přes 18 milionů. Uvádí to americká Univerzita Johnse Hopkinse (JHU), která vývoj pandemie sleduje globálně. Bilance obětí, které zemřely s nemocí COVID-19, podle se tohoto zdroje blíží 688 500 lidem. Hranici 17 milionů infekcí svět překročil 30. července.