Facebook s novou službou Reels zbrojí proti TikToku. Kopírují nás, vzkazuje šéf čínské firmy

TikTok je oblíbená sociální síť mezi mladými. Má čínské majitele, což vzbuzuje diskuze.

TikTok je oblíbená sociální síť mezi mladými. Má čínské majitele, což vzbuzuje diskuze. Zdroj: Reuters

Indie zakázala téměř 60 čínských aplikací, včetně populárního TikToku
TikTok je oblíbená sociální síť mezi mladými. Má čínské majitele, což vzbuzuje diskuze.
3
Fotogalerie

Americká internetová společnost Facebook spouští ve Spojených státech a desítkách dalších zemí službu pro sdílení krátkých videí. Nová služba s označením Reels je obdobou čínské aplikace TikTok, které nyní v USA hrozí zákaz. O převzetí jejích aktivit v USA nyní jedná americký softwarový gigant Microsoft. Ten by mohl za TikTok mohl zaplatit až 30 miliard dolarů (659,4 miliardy korun), píše server CNBC.

Facebook spouští službu Reels jako součást své populární aplikace pro sdílení fotografií Instagram. Již v roce 2018 službu Reels testoval v Brazílii a následně také ve Francii, Německu a Indii, píše Reuters.

Podobně jako aplikace TikTok umožňuje služba Reels uživatelům nahrávat krátká videa a doplňovat je různými vizuálními efekty a hudbou. Šéf společnosti TikTok Kevin Mayer kvůli tomu označil službu Reels za okopírovaný produkt.

Prezident Donald Trump nedávno pohrozil, že aplikaci TikTok v USA zakáže. Zdůvodňuje to obavami, že čínské vlastnictví firmy představuje riziko pro národní bezpečnost, protože čínská vláda tak podle něj může získávat informace o amerických občanech.

Boj o TikTok

O převzetí aktivit TikToku ve Spojených státech nyní jedná americký softwarový gigant Microsoft. Transakce by měla umožnit pokračování provozu TikToku v USA. Trump dal Microsoftu čas na dohodu do 15. září, jinak hodlá TikTok zakázat.

Microsoft by mohl za TikTok zaplatit až 30 miliard dolarů (659,4 miliardy korun), napsal server CNBC.

Obě strany se na ceně ještě napevno podle CNBC nedohodly. Ta se může pohybovat v rozpětí od deseti do třiceti miliard dolarů. Do vyjednávání je zapojen i americký ministr financí Steve Mnuchin. Trump dříve prohlásil, že transakce musí přinést americkému ministerstvu financí spoustu peněz. Podle CNBC není jasné, jak by taková věc proběhla a zda je vůbec legální.

Microsoft v neděli potvrdil, že s ByteDance jedná o převzetí aktivit TikToku ve Spojených státech, Kanadě, Austrálii a na Novém Zélandě.

TikTok má v USA podle odhadů zhruba 100 milionů uživatelů. Akvizice by nabídla Microsoftu příležitost stát se velkým konkurentem velkých sociálních médií, jako je Facebook a Snap. Microsoft vlastní profesionální sociální síť LinkedIn.

Trump tažení proti TikToku zdůvodňuje obavami, že čínské vlastnictví firmy představuje riziko pro národní bezpečnost, protože čínská vláda tak podle něj může získávat informace o amerických občanech.

TikTok se stává novým ohniskem sporu mezi dvěma největšími ekonomikami světa. Vztahy mezi USA a Čínou se v posledních letech zhoršily kvůli obchodu, autonomii Hongkongu, kybernetické bezpečnosti a šíření nového koronaviru.