Tornádo vyřadilo z provozu mobilní vysílače. Lidé se nemohou dovolat

Tady se tornádo zastavilo! Zhruba dva kilometry za Hodonínem směrem na Rohatec. Z lesíku, který tu býval, zbyly jen oholené pahýly. Stožáry vysokého napětí jsou vyvrácené, na drátech jsou namotané plechy, které letěly nejméně dva kilometry...

Tady se tornádo zastavilo! Zhruba dva kilometry za Hodonínem směrem na Rohatec. Z lesíku, který tu býval, zbyly jen oholené pahýly. Stožáry vysokého napětí jsou vyvrácené, na drátech jsou namotané plechy, které letěly nejméně dva kilometry... Zdroj: Foto Blesk - Hynek Zdeněk

Moravská Nová Ves po řádění tornáda, které vyřadilo z provozu vysílače mobilního signálu
2
Fotogalerie

Tornádo, které se přehnalo částí jižní Moravy, způsobilo i výpadky signálu tuzemských mobilních operátorů. „Vysílače nebyly významně poškozeny, ale problémem je přívod elektřiny,“ uvádí mluvčí O2 Kateřina Mikšovská a dodává: „Vysílače v sobě mají záložní zdroj, který se zapne ve chvíli, kdy se vypne přívod energie. Na záložní zdroj to běželo v noci.“ Po vyčerpání zdroje ale došlo k vypnutí vysílačů, což znamenalo výpadek signálu v postižené oblasti.

„Kolem půl čtvrté ráno, kdy byla situace v naší síti nejhorší, bylo napříč republikou téměř 100 vysílačů nefunkčních. Nyní je to zhruba 70 vysílačů, většinou kvůli výpadku napájení. Nejpostiženější bylo a je Hodonínsko a Břeclavsko,“ popisuje situaci Ondřej Luštinec z Vodafonu.

Vysílače v obcích Hrušky a Moravská Nová Ves byly podle něj fyzicky zničeny. „Do těchto obcí jsme vyslali mobilní základnové vysílací stanice,“ říká Luštinec. Zmíněné obce patří mezi nejpostiženější místa v republice.

Podobné potíže má rovněž T-Mobile. V pátek odpoledne se podle Zuzany Svobodové z T-Mobile nacházela mimo signál přibližně tisícovka uživatelů.

Mobilní operátoři se nyní snaží vysílače zprovoznit. „Naši technici z Vodafonu a dodavatelé jsou v terénu a děláme vše, abychom signál co nejdříve obnovili. Nezničené vysílače, které by byly kvůli výpadku elektřiny mimo provoz a které jsou nutné pro pokrytí zmíněných nejpostiženějších oblastí, jsme připojili na dieselové agregáty,“ dodává Luštinec.

Podobně se vyjadřuje Mikšovská. „Kolegové se snaží zavážet náhradní zdroje. Jsou však lokality, kam se nyní nedostanou,“ uvádí. Tornádo a bouře totiž způsobily, že řada cest je nyní neprůjezdná například kvůli popadaným stromům.

V současnosti se O2 snaží zprovoznit podle Mikšovské zejména frekvenci pro telefonní hovory neboli 2G, aby si lidé mohli zavolat. Kromě toho O2 v síti řeší také prioritu pro hasiče.

Zásahy do sítě provádí i další operátoři. „Zároveň rekonfigurujeme naši síť, abychom pokryli postižené obce. Jde například o Moravskou Novou Ves. Obec Týnec už pokrytí díky dieselovému agregátu má,“ doplňuje Luštinec.

Nefungování mobilních telefonů komplikuje život nejen lidem, ale i pojišťovnám, které se snaží řešit způsobené škody. „Máme informace, že v postižených oblastech je problém se signálem mobilních telefonů, proto očekáváme nápor hlášení škod až po obnovení signálu,“ říká mluvčí Koooperativy Milan Káňa.