U Střeleckého ostrova zakotvil Prvok. První plovoucí dům vyrobený 3D tiskem

V Praze u Střeleckého ostrova zakotvil vytištěný plovoucí dům.

V Praze u Střeleckého ostrova zakotvil vytištěný plovoucí dům. Zdroj: Stanislav Krupař, Váckav Filip

V Praze u Střeleckého ostrova zakotvil vytištěný plovoucí dům.
Středová část stavby je dřevěná, s tištěnou stěnou ji spojuje dřevěný rám. Ke stěně je přidělán pomocí speciálních zámků.
V Praze u Střeleckého ostrova zakotvil vytištěný plovoucí dům.
Mozaika se zrcadlem tvoří dominantu koupelny
Hlavním materiálem baterie, která byla vytištěna na 3D tiskárně, je práškový titan. Odpadní voda z koupelny se využívá k zalévání.
15
Fotogalerie

V Praze na Vltavě přistál první 3D tištěný dům. Tvůrci Prvoka, jak se netradiční obydlí nazývá, vedení sochařem Michalem Trpákem, se postarali o světovou premiéru vytištěné plovoucí stavby.

Tištěný dům o hmotnosti třicet tun a délce přes třináct metrů přivezli technici z Českých Budějovic do centra Prahy. Na trase podstoupil sedmihodinovou cestu na návěsu, nalodění na ponton a cestu přes tři pražské plavební komory z Holešovic ke Střeleckému ostrovu, kde bude do konce srpna.

Před přepravou se Prvok musel rozložit na tři části. „Použili jsme speciální návěs, který má natáčecí zadní nápravu, aby mohl projet i na kruhových objezdech. Na každém kole byly instalovány speciální měchy, které sloužily jako tlumiče, aby dům nepopraskal,“ popisuje přepravu nadměrného nákladu Kateřina Nováková, jedna z autorek z týmu Scoolpt.

Tvůrci navrhli dům jako plovoucí, čímž se stal světovým unikátem, který podléhá plavebnímu zákonu. Přesto jeho cesta na ponton nebyla jednoduchá. „Na poslední chvíli jsme museli řešit zapůjčení pontonu. Ten vyrobený na míru ze Švédska zdržel koronavirus,“ řekl Michal Trpák.

Jeho dílo vzbudilo pozornost i v zahraničí. „Odhalení sleduje mnoho významných společností, které chápou potenciál uplatnění 3D tisku v různých oblastech. Máme dokonce signály od SpaceX, že budovy podobné Prvokovi jsou představitelné na Marsu. Tak proč ne v českém stavebnictví,“ uvedl Libor Vošický, předseda představenstva Stavební spořitelny České spořitelny, která je generálním partnerem projektu.

Praktického užití se neobvyklé dílo dočká později. Od břehů Střeleckého ostrova Prvok na pontonu zamíří ke Smíchovské náplavce, kde bude kotvit do konce září. Poté jej čeká převoz od Lipenců, kde bude nabízen k pronájmu na rybníku v komplexu golfového hřiště.