Umělá inteligence zaskočila finanční ředitele

Robot Swiss Post

Robot Swiss Post Zdroj: reuters

Robot Swiss Post
Kirobo Mini
Kirobo Mini
Scribit
Scribit
9
Fotogalerie

Finanční šéfové českých společností nejsou připraveni na zavádění umělé inteligence do svých oddělení. Ukázal to desátý ročník Průzkumu názorů finančních ředitelů, který pořádá společnost Deloitte.

Téměř polovina dotázaných předpokládá, že jim umělá inteligence a robotika pomohou zrychlit a zefektivnit práci a také snížit pracovní náklady. Za klíčovou oblast zavádění umělé inteligence považují účetnictví. „Odhadujeme, že v příštích dvou až pěti letech se investice přesunou do analytiky dat a prediktivní analytiky. Díky tomu se změní kompetenční struktury finančních týmů, v nichž bude méně účetních a více datových analytiků,“ říká ředitel poradenských služeb Deloitte Marek Kouřil.

Nadšení z nástupu umělé inteligence oproti témuž loňskému průzkumu mírně pokleslo. „Během posledních let se poměrně hodně mluví o digitalizaci a umělé inteligenci, ale podle odpovědí finančních ředitelů zatím velké změny nenastávají,“ říká finanční ředitel výrobce obalů Vetropack Moravia Glass Milan Kucharčík.

Pětina finančních šéfů míní, že nové technologie do deseti let nahradí část pracovníků. Jejich nedostatek, rostoucí cena a nedostatečná kvalifikace budou největším problémem tuzemské ekonomiky.

„Nedostatek odborných pracovníků je v tuzemsku enormní hlavně v informačních oborech. Nadnárodní firmy posouvají cenu IT pracovní síly v tuzemsku na úroveň svých centrál. Globalizace celého trhu IT je rozhodující a bude se stupňovat,“ upozorňuje Jaroslav Lehoučka, finanční ředitel firmy STRV, která vyvíjí mobilní aplikace.

Respondenti také čekají růst výdajů na vlastní i cizí kapitál, což je podle nich dáno hlavně zvyšováním úrokových sazeb České národní banky. Jinak ale stále vládne optimismus. HDP podle finančních ředitelů poroste o 2,3 procenta, což je o 0,2 procentního bodu méně než v předchozím průzkumu. Většina dotázaných také očekává, že se míra inflace udrží mezi 1,6 a 2,5 procenta. Vliv na ni budou mít hlavně rostoucí mzdy a růst cen energií.