Vlna propouštění pokračuje. Ve Spotify přijde o práci šest procent zaměstnanců

Streamovací služba Spotify

Streamovací služba Spotify Zdroj: profimedia.cz

Šéf společnosti Spotify Daniel Ek
2
Fotogalerie

Streamovací služba Spotify propustí šest procent svých zaměstnanců, uvedl v oficiální zprávě šéf společnosti Daniel Ek. Oznámení se podle webu The Verge týká zhruba 600 zaměstnanců firmy po celém světě. Kromě několika set pracovníků opouští Spotify také vedoucí obsahu a reklam Dawn Ostroffová, která se podílela na růstu podcastingového podnikání ve společnosti. 

Propouštění podle šéfa společnosti Eka nastává v rámci organizační restrukturalizace, jejímž cílem je zvýšení efektivity či snížení nákladů. „V rámci tohoto úsilí a abychom naše náklady lépe sladili jsme učinili obtížné, ale nezbytné rozhodnutí snížit počet našich zaměstnanců,“ uvedl švédský miliardář a podnikatel. Doplnil, že zaměstnanci, kterých se propuštění týká, dostanou pětiměsíční odstupné, během kterého bude společnost nadále hradit jejich náklady na zdravotní péči.

Ve třech čtvrtletních příjmech loňského roku společnost vykázala celkové tržby ve výši tří miliard eur, zhruba 71,6 miliard korun. Vykázala však také provozní ztrátu ve výši 228 milionů eur, tedy 5,4 miliardy korun. Spotify má v současné době zhruba 195 milionů prémiových předplatitelů a 456 milionů aktivních uživatelů měsíčně.

Společnost rozvojového a rizikového kapitálu Atomico v prosinci uvedla, že akcie hudební streamovací služby Spotify zaznamenaly propad o více než 60 procent.

Streamovací společnost také loni pozastavila poskytování svých služeb v Rusku kvůli válce na Ukrajině a také kvůli novým ruským zákonům, které tvrdě trestají kritiku úřadů a armády, uvedla agentura Reuters. Spotify uvedla, že chtěla ponechat aktivní své služby v Rusku, aby nadále mohla poskytovat ruským posluchačům „věrohodné a nezávislé informace“ z regionu, ruské zákony však podle společnosti ohrožují bezpečnost jejích zaměstnanců a v některých případech i posluchačů.

Spotify následuje současnou vlnu propouštění, která nastala v rámci technologických společností. Například společnost Alphabet, matka Googlu, před nedávnem oznámila svůj plán na propuštění 12 tisíc lidí. Stejný postup se opakoval i u společnosti Microsoft, jež dala výpověď deseti tisícům svých zaměstnanců.

Mimo technologické firmy se velkých vyhazovů dočkali lidé také v bankovním sektoru, kdy investiční banka Goldman Sachs v minulém týdnu spustila jedno z nejrozsáhlejších propouštění ve své historii, když zrušila přes 3200 pracovních pozic. Více než třetina z odcházejících zaměstnanců měla opustit klíčové divize burzovního obchodování a bankovnictví, uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na své zdroje.

VIDEO: Automobilka Lamborghini vytvořila playlist ke zvuku svých motorů V12

Video placeholde
• Lamborghini