Vypsané miliardové dotace na internet porušují regule EU, tvrdí operátoři

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
4
Fotogalerie

Vypsaná výzva na čerpání dotací v objemu deseti miliard korun pro budování vysokorychlostních internetových sítí porušuje podle operátorů pravidla EU pro státní podporu. Oborové asociace operátorů, svaz průmyslu nebo hospodářská komora společně vyzvaly ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka, aby nedostatky ve výzvě vypsané na konci března co nejdříve odstranil.

Česko získalo na budování vysokorychlostního internetu v zaostalých oblastech z operačního programu EU celkem 14 miliard korun. Ministerstvo průmyslu na konci března po zhruba třech letech příprav vypsalo první výzvu na čerpání celkem deseti miliard, další plánuje vypsat na podzim. Prostředky musí vyčerpat do roku 2023.

Dokument podle operátorů obsahuje zásadní chybu v textu hodnotících kritérií, která vylučuje možnost podpory více vzájemně si geograficky nekonkurujících projektů v jedné intervenční oblasti. Výzva obsahuje také špatnou definici sítí s nárokem na ochranu a neobsahuje informaci o nově vybudovaných sítích v jednotlivých lokalitách, které vznikly po mapování takzvaných bílých míst Českým telekomunikačním úřadem.

Vedle porušení pokynů EU výzva podle operátorů nedodržuje vládou schválené principy Národního plánu rozvoje sítí nové generace. Plněním plánu se přitom má ve středu zabývat vláda.

"Tyto skutečnosti, stejně jako fakt, že není dostatečně garantována ochrana investic do existujících sítí, vyvolávají obavy, že schválené dotační projekty budou snadno zpochybnitelné ze strany Evropské komise či ÚOHS (Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže) a dotace nebudou proplaceny," uvedly firmy s tím, že za této situace je pro ně riskantní dotační projekty připravovat.

Zástupci vytvořené Platformy odborné veřejnosti pro budování vysokorychlostních sítí, kteří se účastní pracovních skupin konaných na půdě ministerstva a Českého telekomunikačního úřadu, stejně tak jako představitelé akademické obce, podle vyjádření na nedostatky dlouhodobě upozorňovali, jejich připomínky nicméně nebyly bez řádného zdůvodnění zapracovány.

"Česká republika tak kvůli neochotě na straně ministerstva při přípravě dokumentů naslouchat zástupcům odvětví, podnikatelských sdružení a akademické obce může přijít o jedinečnou možnost využít 14 miliard korun na vybudování telekomunikačních sítí nové generace zejména ve venkovských oblastech," uvedli.

Platforma rovněž poukázala na fakt, že ministerstvo některé chyby v dokumentaci uznalo, nestandardně je ale chce odstranit až po urychleném vypsání výzvy, což umožňuje následně podmínky napadat.

Členy platformy jsou Asociace operátorů digitální telefonie, Asociace provozovatelů kabelových a telekomunikačních sítí v České republice, Asociace provozovatelů mobilních sítí, Česká asociace elektronických komunikací, Česká asociace telekomunikací, Český telekomunikační klastr, Hospodářská komora České republiky, ICT Unie, Sdružení pro internetový rozvoj, Svaz průmyslu a dopravy České republiky a Výbor nezávislého ICT průmyslu.