Tesla expanduje do Indie, Musk chce v Dillí představit masivní investici

Elon Musk

Elon Musk Zdroj: Reuters

Šéf společnosti Tesla Elon Musk při své návštěvě Dillí, kde se příští týden setká s indickým premiérem Naréndrou Módím, oznámí investici v Indii za dvě až tři miliardy dolarů (47,4 až 71,1 miliardy korun), především do výstavby nového závodu. S odvoláním na dva obeznámené zdroje o tom dnes informovala agentura Reuters. Tesla se o indický trh zajímá už několik let a její zástupci tuto zemi loni několikrát navštívili.

Musk se s Módím setká v pondělí; viděli se už loni v červnu v New Yorku. Na třetím největším automobilovém trhu světa je zavádění elektromobilů stále v plenkách.

Indickému trhu s elektrovozy, který je sice malý, ale roste, dominuje domácí automobilka Tata Motors. Loni tvořily elektrické modely dvě procenta celkového prodeje automobilů, ale vláda si klade za cíl dosáhnout do roku 2030 podílu 30 procent.

Tesla již začala hledat prostory pro showroomy v Dillí a Bombaji a její berlínská továrna vyrábí vozy s pravostranným řízením, které chce od letošního roku vyvážet do Indie. Co se týče lokací pro závod, ve hře je stát Tamilnádu na jihu země, dále Maháráštra na západě a Gudžarát, domovský stát Módího. Továrnu plánuje Tesla stavět dva roky, napsala dříve Reuters.

Indie minulý měsíc snížila dovozní clo na některé elektromobily s podmínkou, že jejich výrobci investují v zemi alespoň 500 milionů dolarů a do tří let tam zahájí výrobu. Tesla za nižší clo několik měsíců lobbovala, ale narážela na odpor indických automobilek. Automobilky mohou v režimu nižšího cla dovézt až 8000 vozů ročně.

Tesla se potýká se zpomalující poptávkou po elektromobilech na svých hlavních trzích v USA a Číně a zároveň se sílící konkurencí čínských výrobců. Automobilka nedávno oznámila pokles dodávek za první čtvrtletí a nesplnila odhady trhu. Tento týden Tesla informovala, že propustí deset procent svých zaměstnanců.