Trh fúzí a akvizic se loni propadl na polovinu. Nezachránil ho ani prodej CME či Kiwi.com

Brněnský prodejce letenek Kiwi.com, který fungoval v minulosti pod názvem Skypicker, loni utržil přes osm miliard korun.

Brněnský prodejce letenek Kiwi.com, který fungoval v minulosti pod názvem Skypicker, loni utržil přes osm miliard korun. Zdroj: Profimédia

Nejobjemnější transakcí prvního pololetí roku 2019 byl prodej více než 50procentního podílu na české společnosti innogy Grid Holding do rukou australského sdružení investorů Macquarie Infrastructure and Real Assets.
Logo skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera.
Petr Kellner
PPF
Ředitel a zakladatel firmy Kiwi.com Oliver Dlouhý.
6
Fotogalerie

Na českém trhu fúzí a akvizic se loni výrazně snížila aktivita. Finančí hodnota transakcí šla prudce dolů, celkový počet uskutečněných obchodů však mírně narostl. Vyplývá to ze statistik poradenské společnosti TPA.

Uskutečnilo se 467 transakcí, z nichž byla ve 135 případech zveřejněna kupní cena. Celkový objem transakcí se známou kupní cenou činil v přepočtu 538 miliard korun. Na základě dostupných dat předloni proběhlo 435 transakcí, u nichž byla ve 141 případech zveřejněna kupní cena. Celkový objem transakcí se známou kupní cenou v roce 2018 přesáhl bilion korun.

Nejobjemnější transakcí prvního pololetí roku 2019 byl prodej více než 50procentního podílu v české společnosti innogy Grid Holding do rukou australského sdružení investorů Macquarie Infrastructure and Real Assets. Sdružení se touto transakcí stalo jejím stoprocentním vlastníkem. Firma innogy Grid Holding skrze svou dceřinou společnost GasNet distribuuje zemní plyn v ČR.

Největší transakcí druhého pololetí byl prodej společnosti CME se sídlem v Praze do rukou investiční skupiny PPF Group, která se touto transakcí stala jejím stoprocentním vlastníkem. CME provozuje televizní stanice v pěti zemích střední a východní Evropy. V Česku jde o stanice TV Nova. Hodnota transakce přesáhla 1,5 miliardy eur (37,76 miliardy korun).

Další významný obchod se uskutečnila americká investiční společnost General Atlantic Service Comapy, která koupila za 116 milionů eur (2,92 miliardy korun) 51procentní podíl v české společnosti Kiwi.com. Ta provozuje vyhledávač dopravních spojení společností, které spolu obvykle nijak nespolupracují. Společnost byla založena pod názvem Skypicker v roce 2012 jako vyhledávač levných letenek.