USA si pohrávají s protičínskými sankcemi, závody o vakcínu zintenzivňují a burzy ožívají

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15.cz přináší několik důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Trumpovy sankce

Rostoucí napětí mezi USA a Čínou trochu zchladilo rostoucí trh s rizikovými aktivy. Akcie v USA i Evropě ale v předburzovní fázi obchodování dál posilují. USA zvažují uvalení sankcí na vybrané čínské představitele, podniky a instituce kvůli situaci v Hongkongu, uvádějí zdroje Bloombergu. Americký prezident Donald Trump varoval, že pokud Peking prosadí nové zákony omezující autonomii Hongkongu, město přestane být asijským finančním centrem.

Závod o vakcínu

Evropské země se otevírají, tempo šíření koronaviru a počty obětí klesají. Mezitím se rozjíždí úsilí co nejdříve nalézt vakcínu proti nemoci. Čína testuje pět vakcín, přičemž prezident Si Ťin-pching slíbil, že výsledný produkt bude sdílet se světem. USA ve snaze posílit tempo výzkumu spustily vládní program Operation Warp Speed. Farmaceutický gigant Merck zveřejnil záměr vyvinout dva léky proti Covid-19 a také vakcínu proti koronaviru.

Vlna IPO

Bankéři mají plné ruce práce s akciovými obchody. Během pouhých 30 minut byly na evropských trzích ohlášeny vstupy na burzu v hodnotě přes čtyři miliardy dolarů. Kávový byznys JDE Peet's zaznamenal během pouhých tří hodin dostatek objednávek na to, aby mohl IPO spustit, což naznačuje, že burzovní aktivita se obnovuje.

Očekávané události

Ceny ropa zastavily svůj růst v reakci na zprávu, že Rusko je připraveno v červenci uvolnit omezení těžby. Výsledky zveřejní vlastník nemovitostí British Land nebo francouzská cateringová společnost Elior Group.