Index S&P 500 poskočil nad hranici 3000 bodů. Optimismus burziánů je předčasný, varují analytici

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: reuters

Americké akcie posílily v naději na ekonomické oživení a vytvoření vakcíny proti koronaviru. Širší index Standard & Poor's 500 překonal během dne poprvé od 5. března psychologickou hranici 3000 bodů, později ale ze svého denního maxima sestoupil. Na devizovém trhu zlevňoval dolar.

Index Dow Jones stoupl o 2,17 procenta a uzavřel na 24 995,11 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 1,23 procenta na 2991,77 bodu. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 0,17 procenta na 9340,22 bodu.

Index S&P 500 přidal díky pobídkám americké centrální banky (Fed) a vlády ke svému březnovému minimu už 37 procent. A to v době, kdy americká ekonomika zaznamenala největší ztráty pracovních míst od velké hospodářské krize ve 30. letech. Nyní je asi o 11 procent níže než na svém únorovém vrcholu.

V úterý se dařilo všem 11 sektorovým indexům S&P 500. Zisk 4,5 procenta si v závěru připsaly i akcie biotechnologické společnosti Novavax, která se připojila k ostatním kandidátům na testování protikoronavirové vakcíny na lidech. Díky zveřejněným plánům na vývoj dvou samostatných vakcín posílily i akcie farmaceutické společnosti Merck & Co.

Směrem vzhůru zamířily i akcie firem navázaných na cestovní ruch. Index leteckých společností S&P 1500 vzrostl asi o 13,4 procenta. V zisku byly i akcie provozovatelů výletních lodí - společnost Carnival si připsala téměř 13 procent.

Někteří analytici se nicméně domnívají, že finanční trhy jsou ohledně hospodářského oživení až příliš optimistické. Makroekonomická data ukazují na hlubokou recesi, připomínají.

„Dopad na ekonomiku a podnikové zisky bude dál viditelný po několik čtvrtletí (a) nejsem si jistý, zda se zcela odrážejí v cenách akcií,“ řekl agentuře Reuters analytik Robert Wyrick ze společnosti Post Oak Private Wealth Advisors v Houstonu.

Z optimismu investorů dnes na devizovém trhu těžilo i euro a rizikovější měny. Krátce po 22:00 SELČ přidávala jednotná evropská měna k dolaru 0,82 procenta na 1,0987 dolaru. Od japonského jenu pak americká měna odepisovala 0,2 procenta na 107,48 jenu. Dařilo se i australskému dolaru a norské koruně.