Palestina vypoví dohody s Izraelem a USA, prohlásil Abbás

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás Zdroj: Reuters

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás
Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás
3
Fotogalerie

Palestina vypoví všechny dohody včetně těch bezpečnostních s Izraelem a Spojenými státy. Na schůzce palestinského vedení to podle agentury DPA prohlásil předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. Zdůvodnil to záměrem Izraele anketovat Západní břeh Jordánu, který okupuje. Vypovězením smluv Abbás v minulosti již hrozil.

„Klademe plnou odpovědnost na administrativu USA za okupaci palestinského lidu a považujeme ji za klíčového partnera izraelských akcí a rozhodnutí proti právům palestinského lidu,“ uvedl Abbás. Dodal, že nyní musí Izrael nést odpovědnost jako okupační mocnost palestinských území. „Musí nést všechny následky,“ řekl.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo na konci dubna uvedl, že rozhodnutí ohledně anexe Západního břehu Jordánu je na Izraeli. Izraelská koaliční vláda premiéra Benjamina Netanjahua a centristy Bennyho Gance chce ve shodě s kontroverzním mírovým plánem amerického prezidenta Donalda Trumpa rozšířit izraelskou svrchovanost na židovské osady na Západním břehu Jordánu. Jde přitom o území, se kterým vedle Pásma Gazy a východního Jeruzaléma Palestinci počítají pro svůj budoucí stát.

V praxi by takzvané rozšíření izraelské svrchovanosti na židovské osady představovalo anexi území, které Izrael obsadil za války v roce 1967 a nad kterým uplatňuje vojenskou kontrolu.

Palestinci a mnoho zemí považují židovské osady na Západním břehu Jordánu za nelegální z pohledu mezinárodního práva. Izrael to odmítá s tím, že má na toto území historické a biblické vazby. Kontrolu rovněž zdůvodňuje bezpečnostním hlediskem.