V eurozóně vzrostly maloobchodní tržby o 2,8 procenta za rok

Nákupní galerie Viktora Emanuela II. v Miláně

Nákupní galerie Viktora Emanuela II. v Miláně Zdroj: Mike and Annabel Beales via Flickr (CC BY-ND 2.0)

Maloobchodní tržby v eurozóně v prosinci meziročně stouply o 2,8 procenta, tedy nejprudším tempem za téměř osm let. V porovnání se stejnými údaji z Česka jde ale o poloviční tempo.

Meziroční růst tržeb obchodníků v eurozóně i tak předčil očekávání analytiků, kteří jej odhadovali na rovná dvě procenta. Meziměsíční růst sice zpomalil na 0,3 procenta z listopadových 0,7 procenta, také však překonal odhady.

Nejvýraznější meziroční nárůst v rámci EU podle dostupných údajů zaznamenalo Lucembursko, kde se tržby zvýšily o 9,2 procenta. Nejhůře si naopak vedlo Finsko, které vykázalo pokles tržeb o 2,6 procenta. Data za Českou republiku zpráva Eurostatu neobsahuje, zveřejnil je ale Český statistický úřad (ČSÚ). Podle jeho údajů tržby v českém maloobchodě loni zrychlily meziroční růst na 5,4 procenta, předloni rostly o procento. Tahounem byl opět prodej nových automobilů.

Zbytečné obavy z deflace?

„V motoristickém segmentu se tržby reálně meziročně zvýšily o 11,6 procenta, v tom za prodej motorových vozidel o 12,1 procenta a za opravy o 9,6 procenta,“ uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Evropští spotřebitelé povzbuzení nízkými cenami v prosinci podle agentury Reuters utráceli například za vánoční dárky, potraviny či pohonné hmoty. Příznivé údaje o tržbách jsou v rozporu s obavami, že deflace v eurozóně přiměje spotřebitele k odkládání nákupů s cílem počkat na další pokles cen.

Eurozóna se dostala do deflace v prosinci, kdy se spotřebitelské ceny meziročně snížily o 0,2 procenta. V lednu pak tempo poklesu cen zrychlilo na 0,6 procenta. Evropská centrální banka se v lednu v rámci snahy o odvrácení deflace rozhodla, že zahájí nákupy vládních dluhopisů a napumpuje do ekonomiky eurozóny více než bilion eur (zhruba 30 bilionů korun).

Podnikatelská aktivita eurozóny rostla nejvíc za půl roku
Podnikatelská aktivita v eurozóně v lednu stoupla nejrychlejším tempem za šest měsíců. Vyplývá to z průzkumu společnosti Markit mezi nákupními manažery. Údaje podle firmy signalizují, že hrubý domácí produkt eurozóny by se v letošním prvním čtvrtletí mohl zvýšit o 0,3 procenta.
Index podnikatelské aktivity v lednu stoupl na 52,6 bodu z prosincových 51,4 bodu. Pokud se index nachází nad 50 body, signalizuje růst aktivity. „Eurozóna se může radovat z příznivého začátku roku 2015, protože růst ekonomické aktivity zrychlil,“ uvedla společnost Markit. Dílčí údaje z průzkumu nicméně ukazují, že firmy v rámci snahy o získání nových zakázek opět snižovaly ceny, a to nejprudším tempem za téměř pět let.