V Německu nezaměstnanost dál klesá k novým rekordům, spadla na rovných šest procent

Továrna BMW v Lipsku, výroba modelu i8

Továrna BMW v Lipsku, výroba modelu i8 Zdroj: BMW

Německo, Bundestag
Německo, HDP, průmysl
Dva přední činitelé eurozóny se dnes vyslovili pro nastartování rozsáhlých emisí společných dluhopisů celé Evropské unie (EU). Šéf ministrů financí eurozóny Jean-Claude Juncker a italský ministr financí Giulio Tremonti v britském listu Financial Times uvedli, že projekt evropských dluhopisů "E-bondy" odvrátí dluhovou krizi eurozóny a zajistí "nezvratnost eura". Německo se této myšlence brání.
ruční výroba karoserie BMW Zagato
Jeden z hlavních německých exportérů, automobilka Volkswagen
11
Fotogalerie

Míra nezaměstnanosti v Německu klesla v říjnu na nové rekordní minimum a pokles počtu nezaměstnaných byl vyšší, než se čekalo. Spolkový statistický úřad dnes oznámil, že míra nezaměstnanosti se podle sezonně přepočtených údajů snížila ze zářijových 6,1 procenta na šest procent, což je nejnižší hodnota od znovusjednocení země v roce 1990.

Počet nezaměstnaných se snížil o 13 tisíc na 2,662 milionu. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali pokles jen o 1000.

"Díky podzimnímu oživení nezaměstnanost výrazně klesla, zaměstnanost znovu stoupla a poptávka po nových zaměstnancích se dále zvyšuje," uvedl v prohlášení šéf statistického úřadu Frank-Jürgen Weise.

Počet volných pracovních míst pak činí rekordních 691 tisíc. To naznačuje, že firmy mají stále větší problémy, když chtějí rychle najít nové zaměstnance na trhu, napsala agentura Reuters.

Podle sezonně neupravených údajů počet nezaměstnaných proti předchozímu měsíci klesl o 109 338 na 2,54 milionu. Míra nezaměstnanosti se pak snížila o 0,1 procentního bodu na 5,8 procenta.