Mzdy Čechům rostou, pracovní výkon ne. Firmy nedokážou využít jejich potenciál

Výroba v závodech skupiny Vítkovice Machinery Group

Výroba v závodech skupiny Vítkovice Machinery Group Zdroj: Vítkovice

Výroba v závodech skupiny Vítkovice Machinery Group
Výroba v závodech skupiny Vítkovice Machinery Group
Výroba v závodech skupiny Vítkovice Machinery Group
strojírenství, veletrhy, Brno
strojírenství
22
Fotogalerie

Až šestnáct procent pracovníků má vyšší kvalifikaci, než by pro svou práci potřebovali. To podle zprávy OECD brání zvyšování jejich výkonnosti. Firmy tak nedokážou využít jejich potenciál.

Zaměstnanci se mohou těšit. Průmyslové firmy očekávají, že letos mzdy porostou v průměru o 2,7 procenta. Příští rok hodlají přidat lidem další dvě procenta, ukázal průzkum Svazu průmyslu a dopravy a České národní banky. Skutečnost přitom bývá lepší, protože firmy zpravidla svá očekávání před vyjednáváním s odbory tlumí. Firmy tvrdí, že zaměstnancům zvyšují platy podle toho, jak roste produktivita práce. Letos to ale nejspíš platit nebude.

„Zatím to vypadá, že růst produktivity práce v průmyslu zůstane pode dvěma procenty. To je poměrně málo,“ hodnotí kondici tuzemského průmyslu ekonom UnicreditBank Pavel Sobíšek. Přitom firmy nemají o zakázky nouzi a permanentně si stěžují na nedostatek pracovníků, kvůli němuž musejí další objednávky odmítat.

Ideální by podle Sobíška byl roční růst produktivity práce na úrovni dvou třetin tempa z doby před finanční krizí. To by znamenalo, že hodnota produkce za odpracovanou hodinu by se v průměru měla za rok zvýšit o zhruba čtyři procenta. Dílčí zlepšení by měl přinést restart tuzemských rafinerií, kvůli jejichž odstávkám přišel petrochemický průmysl o pětinu tržeb.

Na stagnující produktivitu práce upozornila Česko v létě také Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Pokud by se celková produktivita práce v ekonomice vyvíjela jako v předkrizových letech, byla by dnes o 21 procent vyšší, než je skutečnost. Řešením jsou podle OECD větší investice do výzkumu a vývoje, aby tuzemská výroba měla vyšší hodnotu.

Analýza OECD také upozorňuje, že brzdou pro větší růst produktivity je skutečnost, že až 16 procent pracovníků má vyšší kvalifikaci, než by pro svou práci potřebovali. Firmy tak nedokážou využít jejich potenciál. Přitom svorně volají po přísunu kvalifikované pracovní síly ze zahraničí.

„Dostupnost kvalifikované pracovní síly se ve třetím čtvrtletí zhoršila podle 45 procent oslovených firem. Loni mělo stejný názor 26 procent podniků,“ cituje z průzkumu Svazu průmyslu jeho ředitel sekce hospodářské politiky Blahoslav Čížek.

Náznakem zlepšení je větší odhodlanost průmyslových firem investovat do modernizace výrobních zařízení. „Zejména investice do automatizace výrobních a rozhodovacích procesů je vynucena nedostatkem kvalifikovaných lidí. Nová zařízení už splňují parametry Průmyslu 4.0,“ dodává Jan Prokš, ředitel Elektrotechnické asociace ČR.