V Rusku budou vyrábět džusy i z českých surovin, Agroexpo uzavřelo kontrakt za 130 milionů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Kontrakt ve výši pěti milionů eur na dodávky koncentrátu do ruských džusů získala společnost Agroexpo CZ. Převážně půjde o produkci jablečných, višňových a hruškových nápojů, firma na ruském trhu zastupuje českého výrobce surovin Severofrukt. Česká republika se tak vůbec poprvé zařadila mezi významné evropské dodavatele v segmentu.

Nasmlouvaný objem dodávek pro džusy od Agroexpo odpovídá třem procentům ročního objemu dovozu tohoto typu produkce do Ruska.

K uskutečnění kontraktu přispěla agentura Czechtrade a české zastoupení v Moskvě. Jméno ruského odběratele však žádná ze zúčastněných stran prozradit nechtěla, přestože řečený segment není zatížen sankcemi vůči evropským dodavatelům.  

„V případě, že jste schopni získat potřebné informace či ochotni si nechat poradit, je na ruském trhu reálná šance na úspěch,“ sdělil Ilja Meščerjakov, zástupce tamní dcery firmy Agroexpo. Právě působení dceřiné firmy v Rusku přitom mnohdy bývá podmínkou vstupu na tamní trh.

„Rusko tlačí na lokalizaci výroby. České firmy se, pokud chtějí vyvážet, musí snažit přenášet výrobu do Ruska, a to ať už celou nebo její část,“ uvedl již dříve pro E15.cz náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa.