Velké stěhování českých novinářů. Do nového newsroomu míří Blesk, Reflex i Hospodářské noviny

Projekt Port7 v pražských Holešovicích se stane novým sídlem mediálního domu Economia.

Projekt Port7 v pražských Holešovicích se stane novým sídlem mediálního domu Economia. Zdroj: Skanska

Newsroom společnosti Economia
Nové sídlo mediálního domu Economia v projektu Port7
Administrativní projekt Hagibor, kam se stěhuje společnost Czech News Center
4
Fotogalerie

České novináře čeká už následující rok velké stěhování. Mediální dům Economia, kam spadají tituly, jako jsou Hospodářské noviny, Ekonom nebo zpravodajský web Aktuálně.cz, se přemístí z Karlína do Holešovic. Czech News Center, který je vydavatelem deníku Blesk, e15 či týdeníku Reflex, přemístí své sídlo z Holešovic do Strašnic. Stěhování by se brzy mohlo týkat i dalších mediálních hráčů.

Mediální dům Economia usiloval o změnu sídla již delší dobu, společnosti v tom však bránila dlouhodobá smlouva na pronájem newsroomu v Pernerově ulici v Karlíně. Do prostor za sebe musela společnost najít náhradu. Podle informací e15 jednání dvakrát selhala těsně před podpisem, třetí pokus mediálnímu domu vyšel. „Prostory v karlínském sídle Economie jsou opravdu velkorysé, bohužel energeticky velmi náročné. Proto bylo mimo jiné obtížné sehnat nového nájemce,“ řekl e15 zdroj obeznámený s procesem stěhování.

Nové sídlo mediálního domu Economia v projektu Port7Nové sídlo mediálního domu Economia v projektu Port7|Skanska

Economia se přestěhuje v polovině příštího roku do administrativního komplexu Port7, který u holešovického nádraží před časem postavila skupina Skanska. „Hledali jsme sídlo, které by bylo inspirativní a dobře dostupné. Právě projekt Port7 splnil nejlépe naše představy a požadavky,“ sdělila v oficiálním prohlášení Lenka Černá, generální ředitelka a předsedkyně představenstva vydavatelství Economia. Ta v nedávném rozhovoru pro Mediář uvedla, že karlínský newsroom má přibližně pět tisíc metrů čtverečních, společnost se však za poslední dobu zmenšila a více zaměstnanců využívá home office. Díky tomu firmě stačí zhruba třetina původní plochy.

Economia před časem prodala jeden ze svých hlavních titulů, konkrétně týdeník Respekt. Nově jej vlastní skupina tvořená slovenským Denníkem N, nadací Independent Press, holdingem Aegis a samotnými redaktory Respektu. Také redaktoři Respektu se tak přestěhovali do nových prostor, které našli v paláci Lucerna v centru města.

Stěhuje se Blesk, Reflex i „Ábíčko“

Velké stěhování v příštím roce chystá také Czech News Center, kam spadají tituly, jako je Blesk, deník Sport, Reflex, e15, ABC či například web Auto.cz. Novináři ze zmíněných titulů se v první polovině roku přestěhují z Holešovic do nově vznikajícího komplexu Hagibor v blízkosti stanice metra Želivského.

„Stěhování mediálního domu Czech News Center do komplexu Hagibor je už poměrně dlouhodobě plánovaným projektem, který souvisí s několika úrovněmi. Tou jednou je ještě těsnější sblížení jednotlivých dceřiných společností skupiny Czech Media Invest, a to zejména těch, které se věnují tvorbě obsahu. Tímto způsobem ještě lépe propojíme mediální domy Czech News Center a Active Radio, spolu se svými tvůrci i dalšími týmy,“ říká šéfka CNC Martina Říhová.

Mediální domy Economia a Czech News Center nejsou jediné, které aktuálně řeší stěhování do nových prostor. Na trhu se spekuluje, že nový newsroom hledá také jedno významné byznysové médium. To se zatím k věci odmítá vyjadřovat.

Administrativní projekt Hagibor, kam se stěhuje společnost Czech News CenterAdministrativní projekt Hagibor, kam se stěhuje společnost Czech News Center|Crestyl