Výrobce počítačů Lenovo se propadl do ztráty, na vině je americká daňová reforma

Lenovo

Lenovo Zdroj: profimedia.cz

Čínský výrobce osobních počítačů Lenovo Group zaznamenal ve třetím finančním čtvrtletí čistou ztrátu 289 milionů dolarů (5,9 miliardy korun), loni byl přitom v období do konce prosince v zisku 98 milionů dolarů. Na vině je především mimořádná americká daň a problémy divize mobilních telefonů, uvedla ve čtvrtek firma.

Výsledky nedostály očekáváním analytiků, kteří v anketě společnosti S&P Global Market Intelligence odhadovali, že Lenovo bude v zisku 128 milionů. Firma byla nucena kvůli daňové reformě ve Spojených státech jednorázově odepsat 400 milionů dolarů. Divize mobilních telefonů, která se na jejích příjmech podílí 16 procenty, navíc zakončila čtvrtletí s provozní ztrátou 92 milionů dolarů.

Odvětví mobilních telefonů čelí problémům kvůli vyšším cenám součástek a silné konkurenci. Firma řekla agentuře Reuters, že pracuje na zlepšení ziskovosti divize, ale neočekává, že k průlomu dojde již v tomto čtvrtletí.

Tržby se ve třetím čtvrtletí zvýšily o šest procent na 12,94 miliardy dolarů (263,9 miliardy korun), a byly tak za uvedené období nejvyšší za tři roky. Propad divize chytrých telefonů se částečně podařilo vyrovnat lepším prodejem počítačů. Ten se zvýšil o 7,6 procenta.

Za prvních devět měsíců roku se Lenovo propadlo do čisté ztráty 222 milionů dolarů. Loni bylo ve stejném období v zisku 428 milionů dolarů. Tržby se zvýšily o čtyři procenta na 34,71 miliardy dolarů.

Akcie společnosti v ranním obchodování ztrácely kolem tří procent.