Wall Steet ukončila růstovou šňůru, klesly dokonce i akcie Tesly

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Velký úkol

Německá kancléřka Angela Merkelová a italský premiér Giuseppe Conte se společně vyslovili pro schválení záchranného plánu pro evropskou ekonomiku v objemu 750 miliard eur, „Jde o obrovský úkol, a naše reakce tomu musí odpovídat,“ prohlásila Merkelová. Conte uvedl, že jeho vláda je připravena přijmout přísnější kritéria poskytování půjček a dotací, což by mělo uspokojit státy odmítající současnou podobu záchranného balíčku – Dánsko, Nizozemsko, Rakousko a Švédsko. V pátek se evropští lídři sejdou poprvé od vyhlášení karanténních opatření, aby jednali o pomoci ekonomice.

Padl další milník

Globální počet nakažených koronavirem překonal 13 milionů. Světová zdravotnická organizace varovala, že návrat ke stavu před pandemií nelze v nejbližší době očekávat, a také podle ní nelze očekávat brzkou celoplošnou dostupnost vakcíny. Velká Británie zavádí od 24. července povinnost nosit roušku v obchodech. Reprodukční číslo, sledující, kolik lidí jeden nakažený infikoval, v Německu po několika týdnech vystoupalo nad 1. A vědci z londýnské King’s College zjistili, že imunita, kterou získá pacient pro prodělání nemoci COVID-19, jej zřejmě chrání před opětovnou nákazou jen několik měsíců.

USA opět ve sporu s Čínou

USA porušil svůj dřívější postoj nezapojovat se o teritoriálních sporů v Jihočínském moři. Spojené státy odmítly čínské nároky vznášená na území v této oblasti. „Pekingem vznášené nároky na námořní zdroje ve většině Jihočínského moře jsou zcela neopodstatněné, stejně jako čínská šikanózní kampaň, kterou se snaží dosáhnout kontroly nad nimi,“ řekl ministr zahraničí Michael Pompeo. Čína reagovala tvrzením, že USA zvyšují napětí v oblasti.

Akcie padají

Asijské akcie odmazaly většinu pondělních zisků v reakci na oznámený propad singapurské ekonomiky ve druhém čtvrtletní o více než 40 procent. Na Wall Street index S&P 500 nejprve dosáhl nejvyšší hodnoty od března, obchodování ale ukončil v červených číslech. Podobný vývoj zaznamenal i index Nasdaq Composite. Dokonce akcie Tesly, které v posledních dnech strmě rostou, ukončily pondělí poklesem.