WTO začala vybírat nového ředitele. Sázkaři favorizují keňskou exministryni

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Naděje na vakcínu

Vakcína americké společnosti Moderna dokázala během prvních testů vytvořit protilátky na nemoc COVID-19 u všech pacientů, kterým byla podána. Nadšení mírní fakt, že řada pacientů si stěžovala na vedlejší účinky, některé z nich i vážnější. USA v úterý zaznamenaly přes 65 tisíc nově nakažených koronavirem, druhý nejvyšší počet od začátku pandemie.

WTO hledá šéfa

Světová obchodní organizace zahájila proces výběru nového generálního ředitele poté, co se Roberto Azevêdo rozhodl odejít z funkce o rok dříve. O post se uchází osm kandidátů, mezi nimi bývalý britský ministr obchodu Liam Fox, jihokorejská ministryně obchodu Yoo Myung-hee, bývalá keňská ministryně zahraničí Amina Mohamedová či bývalý saúdský ministr pro ekonomiku Mohammad Maziad Al-Tuwaijri. Výběr probíhá na základě konsenzu členských států. Britská sázková kancelář Landbrokers favorizuje Aminu Mohamedovou, která by byla první ženou a prvním africkým zástupcem v čele organizace.

Jednání OPEC+

Sdružení států těžících ropu OPEC+ jedná o tom, zda budou nadále platit stávající omezení pro těžbu, nebo jestli bude členským státům dovoleno těžbu opět navýšit. Sdružení zároveň řeší řadu konfliktů mezi členskými státy, které se obviňují z nedodržování dojednaných závazků ohledně zastropování těžby. Cena ropy zatím roste v reakci na zprávu, že skladové zásob surovin v USA se snížily.

Daňový spor

Evropský soudní dvůr rozhodně o dani pro Apple a další technologické firmy, která by výrobce telefonů iPhone stála 13 miliard eur. Nová daňová norma, kterou odmítá Apple i Irsko, byla vytvořena poté, co Evropská komise zjistila, že Apple realizuje všechny své evropské prodeje skrze pobočky v Irsku, kde se těší nízkému zdanění, Podle Komise tak Irsko porušuje unijní pravidla o poskytování státní pomoci. Irský premiér Leo Varadkar avizoval, že s jeho země se proti nepříznivému verdiktu odvolá.