Za donášení na šéfa dron. Francouzský Amazon spustil kontroverzní soutěž

Amazon

Amazon Zdroj: Profimedia.czJosef

Vedení francouzské divize Amazonu vymyslelo kontroverzní soutěžní hru. Zaměstnanci skladu amerického internetového prodejce na severu Francie v obci Lauwin-Planque mají za úkol oznamovat zanedbání bezpečnostních předpisů ze strany svých nadřízených. Ten, komu se podaří nasbírat nejvíce bodů, vyhraje dron. 

Hra "Safety fun game" byla mezi 1500 zaměstnanci vyhlášena 17. listopadu, skončit má 19. prosince. Odbory iniciativu odsoudily, podle jejich názoru podporuje udavačství a je nevkusná. Firma se brání, že jejím cílem je pouze "přimět zaměstnance, aby věnovali bezpečnosti větší pozornost".

Za tímto účelem vedení připravilo "faux pas" formuláře, do kterých zaměstnanec vyplní jméno nadřízeného a bezpečnostní pochybení, kterého u něj byl svědkem, řekl listu Le Figaro zástupce odborové organizace CFDT Patrick Blervaque. Přidělené body jsou odstupňovány podle pozice, jakou pachatel zaujímá ve firemní hierarchii.

"Udávat lidi za účelem získání bodů a dárků je podivné," řekl deníku Alain Jeault z centrály odborového svazu CGT. Obává se, že by se z touhy po cenách mohla objevit falešná udání a že firma, ač to popírá, hry zneužije k propouštění zaměstnanců. Stejného názoru je Christophe Bocquet z odborového svazu Force Ouvriére, podle nějž existují jiné způsoby, jak obdarovat zaměstnance.

Amazon je často kritizován za podmínky, v jakých jsou jeho zaměstnanci nuceni pracovat. Firma působí i v České republice. V roce 2013 začalo fungovat centrum vráceného zboží v Dobrovízi u Prahy a předloni tam Amazon zahájil provoz svého prvního distribučního centra v České republice.