Řepka suchu odolává, výnosy porostou. Loňský osev dopadl dobře, říká statistik

Řepkové pole

Řepkové pole Zdroj: Jiří Liebreich

řepkové pole v Praze Čestlicích
řepkové pole v Praze Čestlicích
řepkové pole v Praze Čestlicích
řepkové pole v Praze Čestlicích
řepkové pole v Praze Čestlicích
18
Fotogalerie

Sucho sužující zemědělce nemusí trápit pěstitele řepky. Podle prvních odhadů letos vzroste její výnos, který se promítne i do vyšší sklizně. Český statistický úřad očekává 1221 tisíc tun sklizené plodiny, což je o 6,5 procenta více než v roce 2017. 

Za odhadem Českého statistického úřadu, který počítá s nárůstem sklizené řepky, stojí větší plocha osetá touto plodinou. Zemědělci letos zaseli řepku na ploše o více než 17 tisíc hektarů větší než v předchozím roce, což znamená nárůst o 4,4 procenta.

Řepka letos zabírá 412 tisíc hektarů. Dalším důvodem je vyšší očekávaný výnos, který bude podle ČSÚ na úrovni 2,96 tun sklizené řepky na hektar. To je o padesát kilogramů na hektar meziročně více.

Výnos bude vyšší navzdory tomu, že u většiny obilovin bude vlivem sucha klesat. „Řepka nezaznamenala kvůli suchu nějaký velký propad. Zemědělci s touto komoditou hodně počítají,“ řekl ředitel odboru zemědělství ČSÚ Jiří Hrbek. 

Hrbek to vysvětlil především tím, že se řepka seje už na podzim. „Loňský osev řepky dopadl dobře a za tu dobu porosty stihly vzejít. Od toho se odvíjel další vývoj této plodiny,“ doplnil ředitel zemědělského odboru pro deník E15.

Hrbek zároveň poukázal na to, že plocha osetá řepkou je letos druhá nejvyšší od roku 1993. Vyšší byla pouze v roce 2013, kdy tato plodina zabírala 418 tisíc hektarů. Rozkládá se tak na 17 procentech celkové osevní plochy v Česku, což z řepky dělá po pšenici ozimé druhou nejrozšířenější plodinu.

Podle odborníků, které nedávno oslovil deník E15, by se množství plochy oseté řepkou už nemělo zvyšovat. “Únosná hranice je v České republice od tří set tisíc do 350 tisíc hektarů,” řekl agrární analytik Petr Havel. Podobného názoru byl také tajemník Asociace soukromého zemědělství Jaroslav Šebek. 

Nicméně oba experti odhadovali, že plocha osetá řepkou bude v příštích letech stagnovat. “Je to významná tržní plodina a nepředpokládám nějakou zásadní změnu,” dodal Šebek.

 (pramen ČSÚ, u roku 2018 se jedná o odhad)