Zisk ropných firem Exxon a Chevron stoupl na několikaletá maxima

Chevron

Chevron Zdroj: profimedia.cz

Exxon
2
Fotogalerie

Zisky amerických ropných společností ExxonMobil a Chevron ve třetím čtvrtletí po loňské ztrátě vystoupily na několikaletá maxima. Hospodaření obou firem podpořil růst cen ropy a zemního plynu a vyšší marže rafinerií, zejména díky vysoké poptávce po pohonných hmotách. Vyplývá to z dnešních sdělení obou firem.

Čistý zisk největšího amerického těžaře ropy ExxonMobil za červenec až září činil 6,75 miliardy dolarů (148,9 miliardy korun), což je nejvíce téměř za čtyři roky. Ve stejném období loni firma vykázala ztrátu 680 milionů dolarů. Tržby se zvýšily téměř o 60 procent na 73,79 miliardy dolarů.

Čistý zisk americké ropné dvojky Chevron vystoupil na osmileté maximum 6,11 miliardy dolarů (134,8 miliardy korun) po ztrátě 207 milionů dolarů. Provozní zisk z těžby ropy a zemního plynu vzrostl na 5,1 miliardy dolarů z 235 milionů dolarů před rokem. Zisk americké divize zahrnující rafinerie a produkci chemikálií vzrostl více než šestinásobně, a to díky vyšší poptávce po pohonných hmotách a chemikáliích. Tržby se zvýšily o více než 80 procent na 44,7 miliardy dolarů. Generální ředitel Mike Wirth upozornil, že k vysokému zisku přispělo také snížení nákladů.

Ropné společnosti byly v době pandemie pod silným tlakem, aby omezily těžbu, protože kvůli pandemickým omezením se prudce snížila poptávka. Ceny ropy tak výrazně klesly a firmy snížily své rozpočty na průzkum a těžbu, připomíná agentura Reuters. Po obnovení poptávky se sklady vyprázdnily a těžba zůstala nízká, což vedlo k růstu cen. Ty se u ropy a plynu za poslední rok ale už více než zdvojnásobily. Ve třetím čtvrtletí ceny ropy kvůli nedostatečným dodávkám na trh vystoupily nejvýše za tři roky.

Video placeholde
Green deal pro Evropu. Co to je a jak má pomoci od zhoršování životního prostředí? • Videohub