Žižkovští nájemníci se dočkají. Praha 3 zprivatizuje přes sedm set bytů

Žižkov, ilustrační

Žižkov, ilustrační Zdroj: profimedia.cz

Výhled na Prahu
2
Fotogalerie

Byty v sedmadvaceti žižkovských panelových domech odprodá Praha 3 jejich dosavadním nájemníkům. Zahájení přípravy dalšího kola privatizace E15 potvrdil starosta městské části Jiří Ptáček (TOP 09). Dotkne se 761 bytů v ulicích Ostromečská, Roháčova, Blahoslavova, Ondříčkova, Táboritská a Kubelíkova.

„Pokud se bude pokračovat dle v minulosti nastavených pravidel, bude možnost privatizace nabídnuta ještě 1038 nájemníkům,“ říká starosta Ptáček. Od roku 2008 Praha 3 privatizovala 4 396 bytů. Před rokem 2008 privatizovala celé domy.

Kupní cenu bytů sjednává Praha 3 dohodou a skládá se z ceny bytu a příslušného podílu na pozemku. Cenu stanovuje soudní znalec podle cenové mapy, přičemž městská část umožňuje kupcům slevy. Na tu nejvyšší, dvacetiprocentní, mohou nájemníci dosáhnout, pokud přijmou nabídku na koupi do dvou měsíců a včas zaplatí.

Městská část v úterý zahájila zadávací řízení, ve kterém hledá realitní kancelář, jež připraví a poté i provede převod vlastnických práv k bytům. Ty jsou v současnosti dle dokumentace téměř plně obsazené.

Městská část předpokládá, že za přípravu a prodej zaplatí vítězi zadávacího řízení 3,7 milionu korun bez DPH. „Realitní kancelář například přeměří byty a připraví smlouvy. Byty nebude inzerovat, tyto jednotky obývají dlouhodobí nájemníci se smlouvou na dobu neurčitou. To jsou lidé, kteří na podmínky privatizace mohou dosáhnout,“ doplnil Ptáček. Dodal také, že Praha 3 chce před privatizací bytů nejdříve opravovat domy, v nichž se jednotky nachází. To se ale příliš nedaří.

„Městská část je už nyní ve velkém skluzu. Domy se nedaří opravovat tak rychle, jak si vedení v roce 2014 představovalo,“ konstatoval Ptáček. Část oprav nicméně zrušilo právě nové vedení Prahy 3 na konci loňského roku. Konkrétně zamítlo zadání dvou zakázek na opravy bytových domů a rekonstrukci budovy pro novou radnici z důvodu přezkumu výhodnosti zakázek.

Podle dva roky staré analýzy společnosti KPMG po roce 1991 přešlo do vlastnictví Prahy 194 tisíc bytů a městský fond od té doby privatizacemi klesl na necelou pětinu tohoto počtu. Nedostatek bytů a růst cen bydlení je jedním z nejdiskutovanějších problémů, které metropole momentálně řeší.