Miliardové bolestné za recesi. Strašák ekonomického marasmu vládě zlevňuje dluhy

Zatímco ještě v polovině června investoři požadovali za půjčku Česku na deset let roční úrok bezmála šest procent, teď se spokojí s výnosem jen lehce nad čtyři procenta.

Zatímco ještě v polovině června investoři požadovali za půjčku Česku na deset let roční úrok bezmála šest procent, teď se spokojí s výnosem jen lehce nad čtyři procenta. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Levnější český státní dluh až o třetinu, a to jen od počátku letošního léta. I takové jsou důsledky makroekonomické rošády, kdy se dominantní hrozbou globální, a potažmo i české ekonomiky stává recese namísto inflace. Zatímco tak investoři ještě v polovině června požadovali za půjčku Česku na deset let roční úrok bezmála šest procent, teď se spokojí s výnosem jen lehce nad čtyřmi procenty. Pro stát to oproti červnu znamená takřka dvacetimilionový pokles nákladů na každou miliardu nového dluhu. Profinancovat dodatečný padesátimiliardový schodek státních financí tak nyní vyjde zhruba o miliardu korun ročně na úrocích levněji než v červnu. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!