Skupina DRFG nabídne investorům další balík dluhopisů. Pandemií zesláblému trhu navzdory

David Rusňák je polovičním vlastníkem skupiny DRFG zaměřené na investice do nemovitostí, telekomunikací, energetiky a zdravotnictví, která také nabízí investiční podílové fondy.

David Rusňák je polovičním vlastníkem skupiny DRFG zaměřené na investice do nemovitostí, telekomunikací, energetiky a zdravotnictví, která také nabízí investiční podílové fondy. Zdroj: DRFG

Retailový park v Trutnově patřící DRFG
Lákají investice do dluhopisů i vás?
Dluhopisy, ilustrační foto
Konsolidaci banky neposkytují ze své dobré vůle. Kdy se sloučení nemusí vyplatit?
5
Fotogalerie

Ani nelehká doba na finančních trzích neodrazuje tuzemské finančníky od velkých akcí. Brněnská investiční skupina DRFG se chystá získat do konce dubna od investorů na dluhopisovém trhu až 850 milionů korun.

Podle prospektu schváleného v polovině dubna Českou národní bankou, podle něhož může firma vydat papíry až za dvě miliardy, poslouží peníze z bondů vydaných dceřinou firmou DRFG Invest Management na financování byznysu sesterských firem ze skupiny. Podle ekonomů se může emise oproti minulosti prodražit.

„Výtěžek emise bude sloužit k nákupu komerčních nemovitostí, primárně v oblasti retailu. Hodláme dále diverzifikovat portfolio jak v rámci výnosu jednotlivých nemovitostí, tak v rámci geografické expozice,“ říká mluvčí skupiny DRFG Lucie Heřmanská s tím, že koronavirová krize je zároveň impulzem pro další byznys firmy.

„Prostředky též mohou sloužit k investicím do telekomunikační infrastruktury. Tento segment má obrovský potenciál, který aktuální krize jen urychlila a zvýraznila,“ dodává Heřmanská. DRFG už dříve nakupovala firmy ze sektoru v tuzemsku i v zahraničí.

Sama skupina DRFG v prospektu zdůrazňuje celou řadu rizik spojených s koronavirovou pandemií, která se mohou negativně odrazit v byznysu skupiny. Trh s firemními bondy je navíc kvůli zvýšené opatrnosti ochromen.

„Klienti ohledně koupě finančních produktů nyní vyčkávají, a tak se tyto nástroje včetně korporátních dluhopisů moc neprodávají. Finanční poradenství se obvykle odehrává na osobních schůzkách a ty nyní příliš neprobíhají,“ uvádí partner advokátní kanceláře Schejbal & Partners Lumír Schejbal. Sama DRFG potíže s úpisem neočekává.

„Jelikož držitelé tuzemských bondů příliš neobchodují, není na tuzemském trhu tak patrný nárůst kreditních prémií jako v případě USA nebo eurozóny. V případě středně velkých firem došlo ke zvýšení výnosů o zhruba půl až jeden procentní bod,“ uvádí ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Před pandemií se výnosy obdobných dluhopisů pohybovaly kolem pěti až šesti procent ročně. 

V roce 2018 překročila hodnota aktiv skupiny DRFG, kterou v roce 2011 založil podnikatel David Rusňák, sedm miliard korun. Konsolidované tržby pak činily téměř čtyři miliardy korun. DRFG působí v několika evropských zemích, například ve Švýcarsku, Německu nebo v Polsku.