Absolventů bez práce je nejvíc od začátku krize, pomoci mají peníze EU

Podpora v nezaměstnanosti

Podpora v nezaměstnanosti Zdroj: E15

Najít volné místo je pro absolventy středních škol a učilišť stále těžší. Letos jich je bez práce zhruba čtvrtina, což je nejvíc od začátku krize v roce 2008. Od loňského září do letošního dubna našlo zaměstnání jen asi 200 čerstvých středoškoláků, kteří se přihlásili na úřadu práce.

Dle zprávy Národního ústavu vzdělávání (NÚV) bylo k 30. dubnu evidováno 16 513 nezaměstnaných čerstvých absolventů středoškolského studia a 584 absolventů vyšších odborných škol. Bez práce bylo 27 procent vyučených, přes 23 procent absolventů nástaveb a maturitních oborů s odborným výcvikem, téměř 15 procent lidí se středním odborným vzděláním a čtyři procenta gymnazistů.

Řada čerstvých absolventů přitom pokračuje v dalším studiu. Mezi nezaměstnané se nezapočítávají ti, kteří neprošli státní maturitou, a nejsou tudíž vedeni jako absolventi středních škol.

Nezaměstnanost čerstvých absolventů podle dosaženého vzdělání:

Střední školy podle typu vzdělání Počet absolventů v roce 2012 Počet nezaměstnaných absolventů v dubnu 2013 Míra nezaměstnanosti absolventů (v procentech)
učiliště 27 510 7483 27,2
střední odborné s maturitou a odborným výcvikem 9151 2177 23,8
střední odborné s maturitou 39 614 5882 14,8
gymnázia 23 888 971 4,1

Zdroj: NÚV

Nejsnáze hledají uplatnění strojaři, elektrotechnici a zdravotní sestry, nejhůř jsou na tom vyučení prodavači a absolventi oborů zaměřených na podnikání či veřejnosprávní činnost. Podle ministerstva práce a sociálních věcí je ale pro mladé připravena podpora z EU.

„Firmy mohou na nově přijatého mladého zaměstnance z evidence Úřadu práce ČR získávat rok od státu měsíční příspěvek až 24 tisíc korun,“ uvedlo ministerstvo práce. Součástí plánu na podporu zaměstnanosti mladých je také poradenství v regionech a hlavně odborné praxe pro lidi do 30 let. Projekt za miliardu korun hrazený z evropských fondů má pomoci 3200 lidem.

nezaměstnanost mladýchnezaměstnanost mladých | Eurostat

Analytici z NÚV doporučují coby perspektivní obor zdravotnictví, v budoucnu prý poptávka po kvalifikovaných zdravotnících ještě poroste. „V maturitních oborech mají nejnižší míry nezaměstnanosti skupiny informační technologie a zdravotnictví. Dalšími skupinami s mírou nezaměstnanosti mírně nad 13 procent jsou strojírenství, strojírenská výroba a stavebnictví, geodézie a kartografie,“ uvádí zpráva NÚV s tím, že nezaměstnanost pod deset procent měli také absolventi lyceí, z nichž však velká část pokračuje ve studiu na vysokých školách.

Z maturantů nacházejí uplatnění nejhůře absolventi zemědělských a lesnických oborů, kterých je bez práce přes 20 procent, obtížně hledají práci také odborníci na právo a veřejnosprávní činnost.