Administrativa zrychlí. Pasy a občanky Češi získají během jednoho dne

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Pro

Občanské průkazy a cestovní doklady by lidé od roku 2018 mohli dostat ještě ve stejný den, kdy si podají žádost. Počítá s tím novela zákona, kterou připravuje ministerstvo vnitra. V rozhovoru s ČTK to řekla náměstkyně ministra pro veřejnou správu Jana Vildumetzová.

Nyní je v Česku lhůta pro vydání občanského průkazu 30 dní, cestovní pas mohou lidé dostat za 30 či za šest dní. Zatímco občanský průkaz je zdarma, u pasu se při delší lhůtě platí 600 korun a při kratší lhůtě 4000 korun.

„Stává se nespočet situací, kdy někdo z rodiny zjistí, že má propadlý pas a chceme pomoct to vyřešit,“ vysvětlila Vildumetzová důvody, proč vnitro novelu chystá.

Podle náměstkyně by v budoucnosti řešení takové situace mělo vypadat tak, že pokud si lidé o vydání nového dokladu požádají v pracovní den do 10:00, tak si jej o několik hodin později budou moci vyzvednout v centrále v Praze. „Bude to samozřejmě za správní poplatek,“ podotkla Vildumetzová. Výši poplatku neuvedla, pouze sdělila, že cena bude výhodnější než případné rušení rodinného zájezdu.

Inspirace na Slovensku

Inspirací pro novelu zákona bylo podle Vildumetzové sousední Slovensko, kde stojí vydání pasu do dvou pracovních dní 99 eur (téměř 2700 korun). Do deseti dní pak stojí 66 eur (téměř 1800 korun) a měsíční 33 eur (téměř 900 korun). Novela je zatím v připomínkovém řízení na ministerstvu vnitra a musí projít celým legislativním procesem včetně schválení vládou a Parlamentem.

Zákony o dokladech se naposledy měnily koncem loňského roku, kdy novely podepsal prezident Miloš Zeman. Novely mimo jiné zavedly to, že lidé mohou požádat o cestovní pas na jakémkoliv úřadu a tam si jej mohou také vyzvednout. Předtím mohli žádat a dostat pas pouze tam, kde mají trvalé bydliště.¨

Úředníci budou vyřizovat občanky ve městech, kde to nyní nejde
Lidé si budou moci vyřídit občanské průkazy ve městech, kde to nyní nejde. Na obecní úřad každý měsíc přijedou úředníci, kteří žádosti vyberou a za měsíc tam žadatelům občanské průkazy vydají. Ministerstvo vnitra chce pilotní projekt od září zkoušet v Chlumci nad Cidlinou a ve Skutči. Po půlroce se vyhodnotí, jaký je o službu zájem, a zváží se případné další rozšíření. ČTK to řekla náměstkyně ministra vnitra pro veřejnou správu Jana Vildumetzová. V Česku se každý rok vyrobí kolem 1,8 milionu nových občanských průkazů.
Od roku 2012 občanské průkazy vydávají pouze obce s rozšířenou působností, kterých je nyní 205. Jde o větší města, kde jsou městské úřady. Novinka by podle Vildumetzové měla lidem pomoci, protože kvůli výměně občanky nebudou muset cestovat mnohdy i desítky kilometrů.
Například lidé z Chlumce nad Cidlinou teď musejí do Hradce Králové, který je 37 kilometrů daleko, nebo do Přelouče, která je vzdálená 20 kilometrů. Od září by jednou za měsíc měli přijet úředníci z Hradce Králové do Chlumce, aby přijali žádosti o nové občanky. „Občan přijde, nabere se žádost a za měsíc, až tam úředníci zase přijedou, dostane občanský průkaz,“ doplnila Vidlumetzová. Nový doklad si takto podle náměstkyně budou moci zařídit i lidé z dalších 13 obcí, které pod Chlumec spadají. Celkem jde o více než 9000 lidí.
Úředníci přijedou do města s „mobilní kanceláří“, která zatím nebude napojena na on-line systémy. „Úředníci budou muset dopředu vědět, kdo si přijde o občanský průkaz zažádat, aby si mohli připravit žádost,“ vysvětlila Vildumetzová. Očekává, že starostové dopředu udělají mezi lidmi kampaň, aby o této možnosti věděli. Úředníci tak před cestou do terénu budou vědět, kolik lidí by mělo přijít. Do budoucnosti se ale počítá s tím, že úředníci v terénu budou připojeni na potřebné systémy tak, aby lidé mohli přijít bez ohlášení.