Ztráta občanky se prodraží, vláda chce zdvojnásobit správní poplatek

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: MVCR

Lidé, kteří ztratí občanský průkaz, zřejmě v budoucnu zaplatí za vystavení nového 200 korun místo dosavadních 100 korun. Vyplývá to z návrhu novely, který dnes podpořila vláda. Definitivně o něm rozhodne parlament. Zvýšit se mají i některé další poplatky.

Premiér Petr Nečas (ODS) dnes po jednání kabinetu novinářům řekl, že zvýšení odráží vyšší náklady na zpracování žádostí i výrobu nových dokumentů. Ministerstvo vnitra navrhovalo vyšší platby také kvůli účelovým rušením trvalého pobytu v případech, kdy se lidé potýkají s exekucí.

Zrušení trvalého bydliště by v případě, že novelu schválí i Parlament, mělo nově stát 300 korun a ukončení pobytu na území ČR 150 korun. Zvýšení poplatku ze 100 na 200 korun se týká vydání občanského průkazu jak při ztrátě, tak při odcizení nebo zničení. Peníze by byly příjmem obcí.

„Není to poplatek za nově vystavenou občanku, ale v případě ztráty a podobně. Je to v podstatě sankční poplatek za nutnost státu opatřit nový dokument,“ uvedl premiér. Pokud ale někomu vyprší platnost občanského průkazu, měl by tak jako nyní dostat nový občanský průkaz bezplatně. Zvýšení poplatků podle premiéra odpovídá vývoji cen. „Když někdo svou neopatrností přijde o občanku, tak její výroba něco stojí,“ dodal.

Dalším z důvodů pro zavedení poplatků jsou podle podkladů ministerstva vnitra pro jednání vlády náklady spojené s vyřizováním. Úřady řeší na 40 tisíc zrušení trvalého pobytu ročně. Problémem je prý také vzrůstající počet účelových rušení adresy - lidé se jimi údajně snaží vyhnout zásahu exekutora, který má oprávnění zabavovat věci právě v místě trvalého bydliště.

Vnitro zároveň upustilo od původního návrhu, podle kterého by se pobyt automaticky přepisoval na adresu manžela, partnera, rodičů nebo dětí. Nápad kritizovala řada úřadů. Podle nich by byl v rozporu s Listinou základních práv a svobod, protože by umožnil, aby se místem pobytu stal objekt bez souhlasu vlastníka. Majitel by tak musel bezdůvodně strpět, že k němu úřad nahlásí například někoho, s kým se vůbec nestýká a kdo dělá dluhy.

Novela, jejíž platnost vnitro navrhuje od příštího roku, zavádí také poplatek 200 korun za nový občanský průkaz vydaný z osobních důvodů nebo kvůli zápisu titulu a vědecké hodnosti. V roce 2009 byl tento poplatek zrušen, protože se nepočítalo se zapisováním titulu do průkazu. Možnost záznamu se později vrátila, tentokrát ale bez poplatku.