Aero Vodochody vylepší kokpity armádních L-159

Letoun L-159

Letoun L-159 Zdroj: čtk

Letoun L-159
Letoun L-159
Letoun L-159
Letoun L-159
Letoun L-159
8
Fotogalerie

Aero Vodochody zajistí české armádě vylepšení kokpitů letounů L-159. Smlouvu podepsalo s ministerstvem obrany na brněnském zbrojařském veletrhu IDET, uvedl PR manažer Aera Tobiáš Tvrdík. Hodnotu smlouvy strany nezveřejnily. Lehké bojové letouny byly vyrobené na míru české armádě, výrobce je ale nyní nabízí i v zahraničí.

Kontrakt se týká vylepšení kokpitů v 16 letadlech, v budoucnu by se měly dočkat všechny stroje, kterých má armáda přes 20. Aero už také prodalo do zahraničí letadla téhož typu, která měla na skladě, a znovu zprovoznilo linku na jejich výrobu a aktivně je na trhu nabízí.

"Našim novým zákazníkům chceme nabízet L-159 jako lehký bojový a pokročilý cvičný letoun, který odpovídá současným požadavkům armád po celém světě. Vyvíjíme nyní několik modernizací. Česká armáda je nejzkušenějším uživatelem těchto letounů, a je proto logické, že při vývoji modernizací spolupracujeme právě s ní," uvedl prezident Aera Giuseppe Giordo.

V současnosti pro české vzdušné síly připravuje také tři letouny typu L-159T2, což jsou modernizované dvoumístné lehké bitevníky.

Video placeholde
Představení letounu L-159 premiérovi Bohuslavu Sobotkovi • Aero Vodochody