Antimonopolní úřad zrušil tendr RRTV kvůli porušení zákona. Rada se brání

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) porušila zákon o veřejných zakázkách v tendru na úklid, správu a ostrahu nemovitosti. Antimonopolní úřad vypsanou zakázku s předpokládanou hodnotou 6,5 milionu korun zrušil. Advokátní kancelář RRTV se s rozhodnutím úřadu neztotožňuje, podle ní zákon porušen nebyl.

RRTV tendr na čtyři roky vypsala loni v říjnu. Přihlásilo se deset firem, z nichž čtyři vyřadila. Tendr původně vyhrála společnost Forcorp group, zakázku ale napadly u ÚOHS dvě další společnosti, které tvrdily, že tendr nebyl vypsán dostatečně jasně.

To následně potvrdil i ÚOHS. „Důvodem je mimo jiné fakt, že nabídky jednotlivých uchazečů zahrnovaly různý rozsah předmětu plnění v rozmezí od 19 032 hodin do 28 608 hodin. Úřad je toho názoru, že zadavatel měl konkrétní počet hodin uvést již v zadávací dokumentaci a nikoliv dodatečně přepočítávat nabídkové ceny,“ uvedl v rozhodnutí ÚOHS.

Podle úřadu chyby v zadávací dokumentaci vedly k tomu, že RRTV obdržela vzájemně neporovnatelné nabídky. „Následné hodnocení nabídek tak fakticky nebylo ani možné,“ napsal v rozhodnutí předseda ÚOHS Petr Rafaj. Kromě zrušení tendru má RRTV zaplatit náklady řízení 30 tisíc korun.

RRTV pověřila činnostmi souvisejícími se zadávacím řízením advokátní kancelář. Podle advokáta Zdeňka Hromádky byl předmět a rozsah veřejné zakázky v zadávací dokumentaci vymezen dostatečně konkrétně i uvedením rozsahu poskytování služeb v jednotlivých dnech a celkovou předpokládanou dobou poskytování služeb. To podávalo dostatečné podklady pro stanovení jednoznačného počtu hodin plnění jednoduchým výpočtem, dodal.

„K porušení zákona o veřejných zakázkách v dané věci tedy nedošlo. Zadávací dokumentace v žádném případě neobsahovala chybné údaje. Věc není skončena, nadále běží a RRTV využívá dostupné a obvyklé opravné prostředky, zejména tradiční žalobu ve správním soudnictví, k tomu, aby rozhodnutí ÚOHS zvrátila. Žaloba proti předmětnému rozhodnutí ÚOHS je nyní připravována a bude podána v zákonné lhůtě příslušnému soudu,“ uvedl Hromádka.