Armáda vypíše zakázku na servis vládních airbusů za půl miliardy

Český vládní airbus

Český vládní airbus Zdroj: CC BY-SA 2.0: Aleksandr Markin

Ministerstvo obrany vypíše zakázku na zajištění servisu airbusů z vládní letky. V letech 2015 až 2021 armáda za opravy a servis letounů zaplatí 415 milionů korun bez DPH. Zakázku dnes schválila vláda. Materiál byl na jednání kabinetu minulý týden, byl ale odložen.

Na údržbu a opravu airbusů vypsalo ministerstvo zakázku již minulý rok. „Vzhledem k tomu, že nebyly podány nabídky, které by odpovídaly požadavkům zadavatele, byla veřejná zakázka zrušena,“ uvedlo ministerstvo obrany.

Současná smlouva ale vyprší na konci letošního roku. Resort tak musí urychleně vypsat novou zakázku, aby bylo možné pro letouny zajistit servis. Nová zakázka má být zadána v otevřeném řízení.

Podmínky tendru: opravy letadel i školení pilotů

Vítězná firma by měla zajistit mimo jiné opravy letadel, výměnu agregátů, zabezpečení náhradních dílů nebo školení pilotů i techniků. Konkrétní služby si bude armáda objednávat podle aktuální potřeby.

Předpokládaná cena zakázky byla podle ministerstva stanovena podle dosavadních zkušeností s provozem letadel i s ohledem na předpoklad prací, které na nich bude potřeba udělat.

Letouny Airbus provozuje 24. základna dopravního letectva Kbely, která zabezpečuje přepravu ústavních činitelů ČR, přepravu vojsk armády do jednotlivých misí a další úkoly. K dispozici k tomu má dva stroje Airbus A 319, jejichž vnitřní uspořádání může měnit podle potřeby. V tisku se před časem objevila informace, že ministerstvo obrany zvažuje nákup třetího stroje od společnosti Airbus. Kbelská základna dále používá dopravní letouny Jak-40, CL-601 Challenger nebo transportní letouny CASA.