Armáda vysílá zdravotníky do Slovinska, mají pomoci s uprchlíky

Odjezd armádních zdravotníků do Slovinska

Odjezd armádních zdravotníků do Slovinska Zdroj: ctk

Zhruba tři desítky vojenských zdravotníků a ženistů společně s technikou vyrazily vlakem z Hradce Králové do Slovinska, kde mají pomoci řešit problémy spojené s migrací. Vojáci mají v zemi působit do poloviny prosince.

„Do Mariboru by měli dorazit v sobotu v ranních hodinách,“ řekla tisková mluvčí Agentury vojenského zdravotnictví Lada Kovářová. Vojáci do Slovinska vezou například polní převazovnu, sanitku či nákladní automobily. Vláda schválila, že by do Slovinska mohlo být vysláno pět desítek českých vojáků, na základě požadavků slovinské strany nakonec odjelo 27 vojáků.

Pobyt vojáků ve Slovinsku je součástí vojenského cvičení Bled 2015, ministr obrany Martin Stropnický (ANO) již dříve řekl, že náklady na vyslání jednotky budou kolem čtyř milionů korun. Do Slovinska byli vysláni příslušníci 15. ženijního pluku a odborný zdravotnický personál Agentury vojenského zdravotnictví.

Do Slovinska už v pondělí zamířily dvě desítky českých policistů, kteří mají za úkol střežit hranice schengenského prostoru. Sloužit budou pět týdnů v okolí měst Dobova a Obrežje. Česko také už dříve poslalo na podobnou misi 50 policistů a 20 vojáků, kteří pomáhají střežit hranice v Maďarsku. Na místě by měli být také asi do poloviny prosince.

Slovinsko v posledních dvou týdnech čelí silnému náporu uprchlíků na svých hranicích. Přesunul se tam proud běženců poté, co svoje hranice se Srbskem a Chorvatskem uzavřelo Maďarsko.