Audit školství: Státní maturity promarnily 82 milionů

Ministr Chládek na zahájení maturit

Ministr Chládek na zahájení maturit Zdroj: ctk

Na státní maturity bylo nehospodárně vynaloženo 82 milionů korun. Ukázal to audit zadaný ministrem školství Marcelem Chládkem. Chládek chce v příštích letech jednotné zkoušky dospělosti změnit a zlevnit. V budoucnu by žáci povinně maturovali ze tří předmětů místo dosavadních dvou. Chládek to prohlásil k dnešnímu zahájení státních maturit.

Do roku 2017 by se měla písemná část maturit skládat na počítači, témata slohových prací by se vyhlašovala v rozhlase a televizi. Ústní část zkoušek by byla v režii samotných škol. Díky tomu mají zkoušky výrazně zlevnit. Letošní ročník vyjde na 154 milionů korun, například na Slovensku je to kolem deseti milionů.

Zatímco nyní maturují žáci povinně z češtiny a u druhého předmětu si volí mezi matematikou a cizím jazykem, v budoucnu by měla být i matematika povinná. Žáci by si vybírali jen to, z jakého cizího jazyka budou maturovat.

Chládek také dlouhodobě prosazuje záměr, aby byly jiné maturity pro gymnázia a jiné pro odborné školy. Absolventi učňovských oborů by mohli zhruba po třech letech praxe skládat mistrovskou zkoušku, která by byla srovnatelná s maturitou.

„Student nastupující do prvního ročníku musí vědět, z čeho bude maturovat,“ upozornil ale Chládek s tím, že změny musejí být pozvolné. Letos končí v minulosti kritizované smlouvy na logistické zajištění maturit, kdy zadání v zapečetěných krabicích rozvážejí do škol najatá auta. Ministerstvu při změnách ale podle Chládka svazují ruce i pravidla Evropské unie. Ta totiž na přípravu zkoušek také přispěla.