Babiš: Daňové příjmy státu po dubnovém poklesu opět rostou

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

Daňové příjmy státu v závěru května po předchozím poklesu meziročně vzrostly o 5,9 miliardy korun. V dubnu se daňové příjmy sice snížily, v následujících měsících by se ale měly vrátit na plánovanou úroveň a za celý rok se zvýší zhruba o 20 miliard korun, řekl dnes na sněmu Svazu měst a obcí v Olomouci novinářům ministr financí Andrej Babiš (ANO).

„Informoval jsem o dnešním stavu státního rozpočtu. V porovnání se stejným dnem loňského roku jsme vybrali o 5,9 miliardy korun na daňových příjmech více,“ odpověděl Babiš na dotaz, jak se budou vyvíjet daňové příjmy měst a obcí v následujících měsících poté, co na začátku roku výrazně klesly.

V dubnu tabák a vratka DPH

Celkové příjmy státního rozpočtu se v závěru dubna meziročně snížily o 8,2 miliardy na 400 miliard korun. Meziroční pokles příjmů ovlivnil nejvíce výběr spotřební daně a daně z přidané hodnoty.

Inkaso spotřební daně v dubnu meziročně kleslo o 10,4 miliardy na 41,8 miliardy korun především kvůli loňskému předzásobení tabákovými výrobky. Výběr DPH meziročně poklesl ke konci dubna o 7,9 miliardy na 76,2 miliardy korun.

„Je tam posun toho předzásobení tabákem, který byl 16,7 miliardy korun, a je tam vratka DPH,“ zdůvodnil Babiš dubnový pokles daňových příjmů státního rozpočtu.

Plán bude naplněn

„Jde jen o časový posun. My to doběhneme někdy v červenci a splníme ten rozpočet a myslím, že bude i přeplněn. Ten plán vybrat o 20 miliard korun daní více bude určitě naplněn,“ dodal.

Některá města kvůli poklesu daňových příjmů musela na začátku letošního roku omezit investice. „Pro nás je časový posun (ve výběru daní) problém. V 1. čtvrtletí máme nejnižší daňové příjmy a pokles v tomto období je pro nás mnohem horší, než kdyby byl ve 3. čtvrtletí,“ upozornil předseda Svazu měst a obcí Dan Jiránek.

Kritizoval ministerstvo financí, že o časovém posunu ve výběru DPH nebyly samosprávy včas informovány už loni na podzim. Radnice tak neměly čas zajistit si překlenovací úvěry na investiční akce spolufinancované z fondů EU.

Dopad akce "Praha"

Výpadek daňových příjmů podle Babiše vznikl kvůli tomu, že daňová správa se zaměřila na Prahu, která byla dosud mimo zorné pole kontrolorů a stala se „daňovým rájem“. Kvůli podezření na daňové úniky loni finanční úřady několika stovkám firem odmítaly vyplatit zpět DPH. Celkem bylo zadrženo více než deset miliard korun. Po důkladné kontrole stát nakonec většinu peněz vrátil.

„Udělali jsme akci Praha, při které byla zadržena DPH, a ta informace nedoputovala na ministerstvo a tím pádem jsme to zjistili až v lednu a únoru, kdy byl výběr velmi špatný a byly udělány analýzy. Proto jsme to i nekomunikovali, protože tuto informaci jsme neměli. Za to se omlouvám,“ řekl Babiš.

Státní rozpočet se v dubnu dostal letos poprvé do schodku, a to 0,4 miliardy korun. Loni v dubnu stát hospodařil s přebytkem 26,6 miliardy korun. Za zhoršením hospodaření je podle ministerstva financí především růst výdajů. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 100 miliard korun.